Спортни танци: София посреща 550 двойки от 36 страни в престижен WDSF турнир и Открито първенство на България

Спортни танци: София посреща 550 двойки от 36 страни в престижен WDSF турнир и Открито първенство на България

Тази събота и неделя зала „София“ на хотел “Маринела” ще бъде данс арена на събитие от световна  величина.  На престижния турнир от календара на Световната федерация по спортни танци /WDSF/ и Открито първенство на България участие ще вземат 550 двойки и около 150 соло състезатели от 36 страни на 4 континента, похвалиха се днес в пресклуб „България“.  организаторите от БФ Спортни танци и клуб „Сенсей“ Варна.

Първият ден от 9 ч сутринта зрителите ще се насладят на 250 двойки – изпълнители на латино и стандартни танци, още 300 в неделя ще покажат красотата и феерията на един от най-популярните спортове в света.  Все по-голям интерес предизвикват соло танците, сподели Добрина Паричкова – международен съдия към WDSF и многократна шампионка на България, отдала се изцяло на спортните танци, с които се занимава всекидневно от 13-годишна възраст до днес. Когато гледате соло състезатели,  тези момичета толкова хубаво танцуват, че сякаш не им липсва партньор“, каза Салваторе Тодаро – носител на Световната Купа заедно с Виолета Янева през 2013 г. , когато сложиха и край на състезателната си кариера и поставиха началото на своя съвместен път в живота.   Дори нашата дъщеря ще участва на турнира като соло, похвали се Виолета, която заедно със семейството си живее в Италия. Момиченцето е на 9 години и се казва Азиа, допълни таткото Салваторе.

На турнира ще видим български двойки сред първите 50 в световната ранглиста, те са отбелязани със звездичка, стана ясно също днес на пресконференцията. Сред тях са Илия Добрев и Дария Посипай /в топ 20 на света/, Борис Борисов и Емилия Джелебова, младата двойка Иван Дочев и Мила Пашова, Ивана Кирова-Валери Койчев.  Всички те имат шанс за влизане във финал, е оценката на организаторите.

Те специално благодариха на своите спонсори, приятели и съмишленици, без които нямаше да успеят в голямото начинание. „Сега разбрах колко много приятели имаме!“, възкликна Добрина Паричкова.

Всички разходи за престижния международен турнир и първенството са поети изцяло от дарения и собствени средства, тъй като БФ Спортни танци има международен лиценз от Световната федерация, но аналогично на разкола в шахмата, националният лиценз е притежание на Българската федерация на клубовете по спортни танци. Така БФ Спортни танци не получава и финансиране от ММС. Въпреки че преди година Върховният съд окончателно се е произнесъл в полза на БФ Спортни танци, националният лиценз още не им е върнат, така че и бюджет от държавата нямат, се разбра днес.

Сигурна съм, че един ден ще се сложи край на това разделение, изрази надежда Д. Паричкова. Заедно с Виолета Янева и Салваторе Тодаро имат амбицията да превърнат Международния турнир в ежегодно събитие.