Тереза Маринова ще показва пътя към Олимп по стъпките на Христо Марков

Тереза Маринова ще показва пътя към Олимп по стъпките на Христо Марков

„Новата ми мечта е да бъда олимпийски треньор“, призна днес олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова. Тя и нейният треньор, олимпийският първенец в същата дисциплина от Игрите в Сеул 1988 Христо Марков, президентът на родната федерация по лека атлетика Иван Колев, пресаташето на централата Пламен Вълков бяха гости на съвместната инициатива на Пресклуб „България“ и сп. „Атлетика“ по случай вековния юбилей на великия спорт у нас – „Българските имена на Царицата“.  Поредицата започна на 25-и януари с Николина Щерева и Петър Петров, след месец Стефка Костадинова и Янко Братанов споделиха своите спомени и послания.

„Бяхме на лагер в Япония и първи пристигнахме в Сеул. Точно тогава гръмна допинг скандалът с нашите щангисти“, започна разказа си Христо Марков. След европейската и световната титла той е устремен да спечели и олимпийското злато.   „Исках да затворя Големия шлем“, подчерта знаменитият атлет. Освен спечеления Шлем той 4 пъти е подобрявал европейския рекорд.  „Точно преди първия опит, на пътеката се появи бял гълъб“, не пропуска това предзнаменование олимпийският шампион Христо Марков.  

„Чендов беше уникален, мислеше само за спорт!“, бяха думите на признателност и емоционален изблик от възпитаника на незабравимия треньор. Чавдар Чендов-Чендини, използва различни техники за подготовка, като особено екзотична е люлка, спусната от тавана, в която Христо Марков седи и със засилване максимално бързо трябва да достигне с крака си отсрещната стена.  „А под люлката се слагаха тежки дискове“, добави олимпийският шампион и треньор на олимпийската шампионка Тереза Маринова.  „Изцяло съм използвал неговата методика“, разкри днес Марков за уроците, които е научил и прилагал в тренировките с Тереза. „Люлката обаче я нямаше“, направи уточнение един от петимата български атлети – олимпийски шампиони на ХХ в.

Той е категоричен, че за да могат да виждат всички недостатъци и да ги отстраняват своевременно от упражненията на своите състезатели, треньорите трябва да ги наблюдават и в присъствието на други треньори периодично. В противен случай няма как да забележиш всичко, което си свикнал да гледаш постоянно, подчерта Хр. Марков.

„Ще умра с отворени очи за тези 18 метра!“, възкликна Марков, който над 10 пъти е преминавал границата от 18 м, но все с миниатюрни фаулове.

„Гонех световния рекорд, но не успях и това си остана несбъднатата ми мечта!“, сподели Тереза, която има европейска и световна титла в зала за жени и всички титли за девойки преди това. „В Сидни’2000 бях феноменално подготвена“, каза още очарователната атлетка, която сега преподава в НСА. 

„Петък, 13-и ми е любимото число, защото на 13-и декември, петък, подписах договор за работа с Христо Марков“, върна се в още в спомените си  шампионката. Тя го избира след раздялата с бившия си треньор Светослав Топузов.

„Минах през доста тежки периоди, но бях достатъчно силна“, добави усмихнатата красавица.  След 4-тото място на Световното първенство бях №1 в света за сезона. На базата в Петрич претърпях инцидент и получих травма, която се оказа, че е предшествана от друга травма. Стигна се до операция и гипс. Много хора бяха скептици, че ще мога да скачам. Оттогава знам, че каквото и да ми се случи, ще го преодолея“, каза Тереза Маринова.  

Маринова добави, че от методиката на Христо Марков ключово е било постигането на най-добрите резултати на големи първенства. „Спортната форма е управляем процес и когато тя се управлява правилно, може да бъде решителна за това кой ще победи“, каза олимпийската шампионка, а треньорът й Христо Марков допълни: „Преломният момент за нея преди Олимпиадата беше на състезание в Атина, когато тя бе несигурна в себе си. Това бе много тънък психологически момент.“

Тя разкри още, че когато се захваща с треньорската дейност, желанието й е било да се занимава с деца до 18 г . „Мислех, че няма да мога да се отделя за дълго за даден състезател, но това време наближава“, каза Тереза, която има сериозни амбиции в треньорската професия и иска да последва примера на своя наставник Христо Марков да развие атлет до най-високо ниво.

 Попитан за настоящите национали в леката атлетика Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова, Христо Марков коментира: „Те са много хубави деца. Не ги познавам лично, но имам представа от интернет. Но навремето имаше дисциплини, всички тренираха по лагера с личните си треньори. Ако искат да имат бъдеще, техните треньори трябва да бъдат подсигурени да работят тях.“