Росен Барчовски: Мечтите ми са догодина пак да сме Отбор на февруари и да повторим успеха на щангите!

Росен Барчовски: Мечтите ми са догодина пак да сме Отбор на февруари и да повторим успеха на щангите!

Днес маркетинг мениджърът на Burnit Sun System Йонко Атанасов връчи специално изработения стилен плакет на старши треньора  на националния отбор по баскетбол мъже Росен Барчовски, на изпълнителния директор на федерацията Филип Виденов и на крилото Георги Боянов. След победата на трикольорите в евроквалификацииите срещу световния шампион Германия националите спечелиха 17 от общо 26 гласа на спортните редакции в анкетата на пресклуб България за Отбор на февруари. На второ място с 9 гласа е националният ни отбор по вдигане на тежести, който стана европейски шампион в отборното класиране на първенството в София. В редовното месечно допитване, което датира от 1999 г., днес националите  по баскетбол за 7-ми път вдигнаха приза за Отбор на месеца. През 2021 г и 2022 г, пак през февруари, представителният тим на България по баскетбол също сред най-добрите – за класиране за Европейското първенство и за победата над Чехия.

„ Мечтите ми са пак да сме отбор на февруари догодина и да повторим успеха на щангистите. Третата е да сме здрави“, сподели старши треньорът Росен Барчовски.  Следващата година през февруари приключват евроквалификациите.

„Дано втората мечта се сбъдне“, пожела на националите Ф. Виденов. Той не се съмнява в успеха, ако отборът играе по начина, по който го направи срещу Германия.

За Георги Боянов домакинският успех срещу световния шампион Германия е мощен стимул за бъдещи високи постижения. „С това доказахме, че дори наглед невъзможните неща са възможни!  С този български дух!“, заяви баскетболистът на ЦСКА и националния тим Г.Боянов.   

Барчовски даде оценка на младите в състава: има убедителни, постоянни, има и такива, които не са толкова постоянни. Селекционерът вижда израстване у някои свои възпитаници в националния отбор. 

Старши треньорът Барчовски и изпълнителният директор на БФ Баскетбол Ф. Виденов изтъкнаха, че спортът не е достатъчно във фокуса на вниманието на управляващите. „Няма облекчения за хората, които инвестират в спорта. Не е достатъчно да се върне в спорта част от парите, събрани от допълнителното облагане на бетинг компаниите./б.а. както настояват футболни мениджъри/. С бюджет от 150 млн. лв за целия български спорт няма как да стане нещо“, добави Р. Барчовски.

„В Косово 30 на сто от данък печалба се връща в спорта. Трябват зали, школи, треньори иначе отиваме към аматьорския спорт“, наблегна Ф. Виденов.

Барчовски напомни, че ключова роля за успеха срещу Германия е изиграла публиката, напълнила зала „Арена Ботевград“. „На стадион „Юнак“ може да се направи зала с 5000 места!“, каза националният селекционер по баскетбол. Той с болка сподели, че вкл. вчера, когато е слушал изказвания за управлението на държавата, за спорта нищо не е казано.