"Златен трикольор" и "Сребърен сокол" за българските щанги

"Златен трикольор" и "Сребърен сокол" за българските щанги

Днес Пламен Братойчев – личният наставник на Карлос Насар и Божидар Андреев – получи наградата си за треньор на месеца в традиционната анкета на пресклуб „България“ сред спортните редакции. Специалистът, който изведе и двамата щангисти до европейското злато на първенството в София, заслужи традиционния „Златен трикольор“ с гласовете на 13 от общо 26 медии в редовното допитване за февруари.  На второ място, с 6 гласа е старши треньорът на националния ни отбор по баскетбол за мъже Росен Барчовски, следван с 4 гласа от старши треньора на националния ни отбор по вдигане на тежести Иван Иванов. На четвърта и пета позиция са старши треньорът на националния ни отбор по бокс при жените Борислав Георгиев /2 гласа/ и старши треньорът на националите по бокс при мъжете Жоел Арате /1 глас/.

Пресклуб „България“ зарадва Божидар Андреев, който стана европейски шампион в кат. 73 кг и записа европейски рекорд в изтласкването и в двубоя,  със стилен „Сребърен сокол“. Птицата символизира силен характер и мъжество, качества, които сливенският щангист доказа, че притежава.

На 30 март Божидар и Братойчев заминават за Световната купа в Тайланд , но еврошампионът няма да се състезава.  На 27-ми април Божидар и Карлос ще вдигат за своя германски клуб, който се бори да премине в елитната Първа Бундеслига, съобщи треньорът след церемонията по награждаването.  След това подготовката изцяло ще е насочена към предстоящите Олимпийски игри в Париж, като 20 дни преди най-голямото спортно събитие на планетата е планиран лагер във Франция.

Резултатите от Европейското първенство са добри, но не бива да се задоволяваме с тях, коментира Братойчев и добави, че с 5-7 кг отгоре трябва да са постиженията, за да е гарантиран успехът. В кат. 73 кг двубой между 345 кг и 350 кг ще донесе медал, като 5-6 човека имат шанс да вдигнат толкова, убеден е Пламен Братойчев.  „Изненада  не може да се получи на Олимпийските игри“, добави категорично той.  

Попитан кога се е почувствал по-близо до Олимпийската си мечта, дали с европейската титла и двата рекорда през 2019 г. в Батуми или през февруари тази година в София, Божидар Андреев отговори без колебание : “ Сега. Това го направих за любимите си хора.“ Още след като стана шампион пред родна публика в „Арена София“, щангистът сподели, че усеща присъствието на скъпите близки, които вече не са сред живите.  

Божидар разкри, че никога не мисли за тежестта като вдига. Акцент в тренировките е изхвърлянето, разкри Братойчев.