Цанко Цанков по пътя на капитан Кук в преследване на Оушънс Севън

Цанко Цанков по пътя на капитан Кук в преследване на Оушънс Севън

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ световният шампион по плуване в ледени води Цанко Цанков заяви, че от  1-ви до 10-ти  април ще направи  опит за преплуване на протока Кук в Нова Зеландия, който е част  от веригата най-трудни и престижни плувни маратони в света Oceans Seven.

Цанков, който спечели три медала – два златни /на 200 и 450 м св. стил/ и един бронзов /на 25 м бътерфлай/, на Световното първенство по ледено плуване в Талин (Естония), заяви, че е много доволен от представянето си.

“Изключително съм щастлив от завоюваните две световни титли. Участвах в най-дългите дисциплини, а условията наистина бяха много сурови. Басейнът беше изграден в пристанището на Талин. Конкуренцията в този спорт се засилва изключително много”, коментира  пред репортерите Цанков.

Неговият треньор и мениджър Николай Илиев обясни, че три дни преди екипът да замине за Талин не е било ясно дали Цанков ще може да участва поради необходимостта от изпращането на допълнителни документи. Илиев допълни, че Цанко е имал сериозен проблем по време на плуването, тъй като светещата лента, която е маркирала трасето, е угаснала, нашият плувец е загубил ориентация и няколко пъти се е удрял във въжетата на съседните коридори.

“Уважението към постижението на Цанков беше огромно”, разказа Илиев, който разкри, че най-добрите плувци и ръководители на спортни делегации специално са го поздравили за световните титли.

Цанков  подчерта, че  участието му в Талин е било планирано като част от подготовката му за предстоящия маратон, където ще направи опит за преплуване на протока Кук.

„Там сега е есен и температурата на водата започва да пада. Това ще бъде голямо предизвикателство за мен. Подготвях се на Белмекен, където има специален басейн със студена вода и всеки ден увеличавах времето за престой във водата, като достигнах до 9 минути. Опитвам се да прилагам  методиката на Иван Абаджиев за адаптацията на организма към екстремни натоварвания”, поясни  Цанков как се подготвя за  предстоящото преплуване на  протока Кук и допълни, че за участието му в Нова Зеландия вече е сключен договор с най-добрия лодководач.

“Неговата роля е много важна. За добро постижение около 50% от работата е именно на този екип”.

Цанков подчерта, че няма да гони подобряване на световния рекорд в преплуването на протока Кук, тъй като това зависи много от атмосферните условия и течението в океана. Най-важното е успешното преплуване на протока.

Николай Илиев каза, че първо ще пътуват за Австралия, където от 28 до 30 март предстоят срещи с представители на българската общност в Сидни, а в една от залите на операта ще бъде прожектиран филма за преплуването на протока  Каталина в САЩ. През април предстоят срещи и с българите, живеещи в Нова Зеландия.

Подготовка и преплуването на протока Кук  ще бъдат заснети и включени в специален филм, с подкрепата  на фондация “Спорт в България”. Представителят на фондацията Роси МакКий коментира, че целта е да се стимулира интереса и желанието на децата да се занимават със спорт.

“Цанко Цанков ни впечатли със своя силен характер и личностни качества. Той успява да се бори с трудностите и това заслужава да бъде подкрепено. Беше изключително вълнуващо да видя плуването му в Талин”, заключи  Роси МакКий.