Иван Иванов: „Доволен съм от представянето ни на Европейското първенство, то не бе по-слабо от миналата година“

Иван Иванов: „Доволен съм от представянето ни на Европейското първенство,  то не бе по-слабо от миналата година“

След отличното представяне на българските щангисти на Европейското първенство  за мъже и жени в Букурещ  старши треньорът на националния отбор  по вдигане на тежести Иван Иванов и тримата ни медалисти от шампионата   Даниела Пандова, Стилян Гроздев и  Георги Шиков дадоха  специална пресконференция в  Пресклуб „България“ .

Иван Иванов заяви пред репортерите, че е доволен от представянето на нашите щангисти. От 11 състезатели имаме трима медалисти, петима се класираха от четвърто  до осмо място и само трима  не успяха да бъдат сред първите осем в своите категории.

„Доволен съм от представянето на повечето състезатели. Някои можеха да постигнат и по-добри резултати, но по различни причини не успяха. Не съм съгласен с мнението на някои коментатори, че първенството в Букурещ е било по-слабо от миналата година  – справка с резултатите на медалистите от миналогодишния  шампионат опровергава това становище. През месец юни ще станат ясни критериите за спечелване на олимпийски квоти за Токио 2020 и кои ще бъдат олимпийските категории. Сега ни предстои  европейско  първенство за кадети, на което се надявам да спечелим квоти за Младежката олимпиада“, уточни Иван Иванов.

При най-леките – в кат. 48 кг  Даниела Пандова  спечели  бронзов медал  със 165 кг в двубоя.

„Не очаквах да спечеля медал, тъй като предварителните заявки на моите съпернички бяха  доста по-високи от моите. Затова съм доволна от своето представяне и съм амбицирана да тренирам още по-усилено за следващите големи състезания“, сподели Пандова.

В кат.до  62 кг 18-годишният Стилян Гроздев стана европейски вицешампион  със 293 кг  в двубоя,  а Владимир Урумов остана четвърти с 282 кг. Още в изхвърлянето нашите щангисти  спечелиха два медала, като Стилян Гроздев бе безапелационен и завоюва  златото с три перфектни опита и крайните 135 кг. Владимир Урумов не успя в стартовите 125, но след това премина с успех през 127 и 130 кг, което бе достатъчно за бронзовия медал  в упражнението. В изтласкването Стилян водеше до последните опити, но не успя да отговори на силната финална атака на шампиона Шота Мишвелидзе от Грузия, събрал двубой 299 кг. Трети в крайното класиране е румънецът Йонут Илие –  с един килограм повече от Владимир Урумов.

Стилян Гроздев  е една от младите надежди на български щанги – той е  на 18 години, състезател на русенската школа с треньори Радослав и Кристина Атанасови. Гроздев е европейски шампион за юноши от Полша при 17-годишните и златен медалист от Израел при 20-годишните юноши, а миналата година взе бронзов медал  в изтласкването от Европейското  първенство за мъже в Сплит.

„Доволен съм от резултатите и класирането си на Европейското първенство. Можех и още малко, надявам се в следващите състезания да подобря резултатите си“, заяви Гроздев.

Европейски вицешампион стана и Георги Шиков, който в кат. до 105 кг постигна двубой от 388 кг.

„Мисля, че се справих добре, допуснах някои технически грешки и трябва да работя още, за да ги поправя“, каза Шиков.