БФ Акробатика връчи новоучредената награда „Златен почетен знак“

БФ Акробатика връчи новоучредената награда „Златен почетен знак“

Шампионите благодариха на министър Кралев, кандидатстваме за европейско първенство 2021 г. във Варна

Днес в Пресклуб „България“ генералният секретар на федерацията по акробатика Недко Костадинов връчи новия „Златен почетен знак“ на шампионите от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Панайот Димитров и тяхната треньорка Гергана Денева. Същия приз ще получи и хореографът на талантливата двойка Диана Колева, която отсъстваше по уважителна причина. Стилното бижу от благороден метал с 5-те преплетени кръга е изработено по случай дебюта на спортната акробатика на Олимпийски игри и в чест на първите шампиони, които са българи.

Първите световни шампиони в историята на този спорт също са от нашата страна – Калинка Лечева и Стефка Спасова. Годината е 1974-та, когато за първи път се организира световно първенство по акробатика, припомни селекционерът на националните отбори Драгомир Драганов. “Тази награда ми е особено скъпа, защото е от нашето семемейство, от семейството на акробатиката. Федерацията ни изненада с този жест”, сподели след церемонията Панайот Димитров.

“Ние сме израснали в акробатиката, тя е нашия дом и ще продължим кариерата си в този спорт. Хванахме се да реализираме една мечта на поколения преди нас”, каза още младежът. Категорично потвърждение на тези думи се чу от Мариела. Доста млади способни състезатели, не само акробати,  в продължение на години се отказаха от спорта, но талантливият бургаски дует няма да направи това, защото освен любовта, която ги вдъхновява, чувстват силна подкрепа. Панайот Димитров специално благодари на министър Красен Кралев, цитирайки негова мисъл: „ Ние трябва да подкрепяме младите надежди, защото те са бъдещето“!

Смесената двойка с два златни олимпийски медала тази есен може да направи своя дебют при мъжете и жените на европейското първенство за всички възрасти през октомври в Израел. Това ще стане при условие, че са готови за тази крачка, поясни Драганов. Всичко трябва да стане постепенно, без пресилване, уточни специалистът. Има елементи, които те изпълняват толкова добре, че са конкурентноспособни на акробатите в най-голямата възрастова група, но трябва още работа за други неща, най-вече за баланса. Предвидените лагери са 48 дни, ще има и две контролни. В случай, че Мариела и Панайот не преминат при мъжете и жените сега, ще се надпреварват отново при девойките и младежите на същото европейско първенство, а догодина вече ще са при по-големите.

В Израел страната ни ще разчита и на талантливата тройка момичета до 16 г. Габриела, Стейси и Дария, които вече имат IV място на световно първенство. На тях им предстои участие на Световната купа в Португалия през март. Момичетата са от Ботевград и се подготвят при Добринка Николова. Още една талантлива двойка момичета тренира за първенството на  Стария континент под грижите на наставничката на олимпийските шампиони Гергана Денева в клуба в Бургас – Теодора Кръстева и Теодора Георгиева. Сигурен съм, че ще влязат на финал, заяви Драганов, който е подбрал 35 млади акробати в националния отбор. За съжаление, тази година няма да имаме състезатели по акробатика на Европейските Олимпийски игри в Минск, тъй като нямахме участие на световното първенство миналата година, на което се разпределяха квоти, стана ясно на пресконференцията.

През май месец Европейската федерация по акробатика ще гласува за страната-домакин на европейското първенство за всички възрасти през 2021 г. България кандидатства с Варна и очаква одобрение, още повече че преди  2 години в последния момент бяхме изместени от Израел, разказа Н. Костадинов. Той и колегите му от родната федерация са на мнение, че големият успех на Мариела и Панайот ще окаже влияние при избора на България.