Отборно България е европейски шампион и вицешампион по голф

Отборно България е  европейски шампион и вицешампион по голф

Националните отбори на България по голф за жени и  мъже  гостуваха в Пресклуб „България“, след като спечелиха първо и второ място  на завършилия в Правец турнир  European  Team Shield Championship.

След победи над съставите на Украйна и Румъния с по 3:0, българките в състав София Селдемирова, Магдалена Борисова, Виктория Пеловска и Виктория Георгиева, се нуждаеха от равенство срещу миналогодишните шампионки от Полша. Националките стигнаха до него в последния сингъл, когато 17-годишната Борисова показа стабилна игра и спечели една дупка преди края.

Мъжете в състав Райан Стайков, Денис Стайков, Любомир Тушев и Кристиян Цветанов, останаха втори, след като отстъпиха на Полша след много оспорван мач.

„И жените, и мъжете се представиха много добре“, заяви пред репортерите мениджърът на националните ни отбори Станко Маринов и допълни:

„Радостното е, че всичките ни национални състезатели отбелязват сериозен напредък. След европейското първенство в Правец се проведе и Открития шампионат на България за младежи и девойки, където нашите състезатели се представиха отлично. В дивизията до 21 години Райан Стайков продължи невероятната си серия и предаде трети резултат под пара, завършвайки турнира с невероятните -12 (-3, -5 и -4) удара, завърши първи в дивизията си и направи най-добрия резултат в турнира. Той сега учи и тренира в САЩ и има всички възможности след 2-3 години да се включи и в най-престижните турнири по голф за професионалисти. Важно е да се подчертае, че отличните резултати се дължат на професионалната работа на старши треньора Скот Голди“.

В най-оспорваната дивизия до 18 години  се стигна до плейоф, след като Любо Тушев и Лорънс Доринг завършиха трите кръга на равно с по 215 удара! Любо показа невероятна психика и измъкна победата, с което стана и първият шампион в Откритото първенство  на България в дивизията до 18 години! Трети остана Алекс Абрашев с 217 удара. Четвърти се нареди Христо Янакиев, който единствен игра под пара (-1) в последния ден.

При юношите до 14 г шампион е Йордан Янакиев. Дани поведе още от първия ден и не изпусна лидерското място в дивизията, завършвайки турнира с 230 удара. На второ място остана Леополд Костилев с 239 удара, а трети се нареди Филип Китов с 246 удара.

При девойките до 14 години Виктория Георгиева завърши с +6 и общо 236 удара, с което затвърди отличното си представяне през седмицата и спечели първото място в дивизията.

При девойките до 18 години спечели Магдалена Борисова с 230 удара, а Виктория Пеловска остана втора с 262 удара.

В дивизията до 21 години Ивана Симеонова  е първа с 252 удара.

Всички участници останаха изключително доволни от отличните условия, осигурени от домакините от Pravets Golf Club.

 

Шампионите на първото Открито първенство за младежи и девойки на България:

М21 – Райан Стайков

М18 – Любомир Тушев

М14 – Йордан Янакиев

Д21 – Ивана Симеонова

Д18 – Магдалена Борисова

Д14 – Виктория Георгиева