Допинг пробите на плувците ни – отрицателни, федерацията изчисти името си

Допинг пробите на плувците ни – отрицателни, федерацията изчисти името си

    Няма забранени вещества в добавките и витамините, давани на националните състезатели по плуване, заявиха от Българската федерация по плувни спортове. Добавките са изследвани в австрийска лаборатория след допинг скандала с уличените в употреба на анаболния стероид станозолол трима национали – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.
“Няма наличие на забранени вещества в добавките. Това показа изследването. Допинг пробите на всички състезатели от националните отбори са с отрицателен резултат. Над 200 допинг теста са направени за последните две години, които винаги са били отрицателни. Българска федерация по плувни спортове изчисти името и ние вече не сме страна в този конфликт. Това не означава, че няма да окажем пълно съдействие на тримата уличени в употреба на допинг. Никога не са давани забранени средства на нашите състезатели. Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали забранените вещества в пробите на тримата състезатели”, каза председателят на БФПС Георги Аврамчев на извънредна пресконференция в Пресклуб „България“. Тя беше очаквана, след като на 26 февруари той обеща, че ръководството на федерацията отново ще застане пред медиите, когато станат ясни резултатите от изследването на всички плувци от националния отбор.
“За последните две години и половина от олимпийския цикъл българските национални състезатели са подобрили 103 рекорда. Имаме медали от големи първенства на Йосиф Миладинов, финал на световно първенство на Антъни Иванов, десет финала от световни и европейски първенства – мъже, жени, юноши и девойки. Йосиф е втори с най-добро време в света на бътерфлай през 2020 г. Имаме три олимпийски норматива “А” и сме близо до още два нормативи на Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. Всичко това говори за добре свършена работа. На прав път сме, без да разчитаме на странични помощни средства“, информира репортерите председателят на БФ Плувни спортове.
“И Майкъл Фелпс сме виждали да взима добавките си в чашки. Никой никога не е каран насила да взима каквото и да било. Тримата състезатели с положителни проби са наели адвокати и ще доказват своята невинност”, допълни Георги Аврамчев.
Главният селекционер на националните отбори Кристиан Минковски отново повтори, че няма да подава оставка.
“Не сме давали замърсени добавки. Не виждам каква отговорност да поема. Не е давано нищо, което съдържа забранени вещества”, каза Минковски.
Лекарят на националите д-р Любомир Петров не вижда какво повече може да се направи, за да се избегнат подобни неприятности в бъдеще. „ Можем да направим това, което и досега. Обучения по допинг за всички състезатели, непримиримост към допинга и сериозни сертификати за добавките. Доста се коментираше и темата с чашките. Въпреки, че е по-трудно, ще променим това – на всеки плувец по схема ще му се дават самостоятелно с шишенца и кутийки.“
„Нашето вътрешно разследване не показа как тези вещества са попаднали в пробите. Ние не сме давали, състезателите твърдят, че не са вземали и ние им вярваме. Има си специализирани органи, които да разследват. В България това е Антидопинговата агенция. Насрочена е дата за изслушване на състезателите, ние ще бъдем там и след това ще вземем решение какво наказание да им бъде наложено“, поясни Аврамчев.