Габриела Георгиева горда от спечелената олимпийска квота, трима при мъжете с голям шанс да постигнат същия успех

Габриела Георгиева горда от спечелената олимпийска квота, трима при мъжете с голям шанс да постигнат същия успех

Главният мениджър на националния ни отбор по плуване Кристиян Минковски, генералният секретар на БФ плувни спортове Димитър Бобев и Габриела Георгиева, която се представи най-успешно от българските състезатели на Световното първенство в Доха, заявиха на специална пресконференция в Пресклуб „България“, че са доволни от постигнатите резултати.

Габриела заяви пред репортерите, че е доволна от изпълнената цел – спечелената квота за Олимпиадата в Париж и вярва, че това постижение ще я направи по-уверена и ще й даде допълнително сили в подготовката за Игрите това лято. Георгиева покри олимпийски норматив “А”, подобри националния рекорд като записа 2:09.95 минути и влезе в първия си финал на голямо първенство в коронната си дисциплина 200 метра гръб. Тя направи и исторически пробив – първи финал при жените на Световно първенство след повече от три десетилетия пауза.

“Горда съм от факта, че взех квота за Олимпиадата. Очаквах да покрия норматива, но не очаквах да сляза под 2:10. Това постижение ме прави по-уверена, да бъда по-спокойна на старт и най-вече с усмивка, защото така повече ми се получават нещата”, каза Габриела и допълни:

“Успехът при мен дойде по-късно, но явно така е трябвало. Упоритият труд се възнагради, заслужаваше си чакането. Изпълних целта да покрия норматив за Париж, сега не искам да се товаря с големи очаквания. Ще давам още повече от себе си и се надявам да се представя достойно на Олимпиадата. Квотата е най-сладка и я поставям на първо място от постиженията ми на Световното първенство. След това е националният рекорд и шестото място във финала”, подчерта 26-годишната Георгиева.

Главният селекционер на националния отбор и личен треньор на Габриела – Кристиян Минковски, не се съгласи с мнението на състезателката и постави класирането й на шесто място във финала на 200 метра гръб като най-важното й постижение.

“За мен по-ценно е 6-ото място, след това е квотата. Габи още не осъзнава какво постигна, но това е историческо шесто място”, каза Минковски, като наблегна и на нейния първи финал при жените на Световно първенство след Таня Богомилова през 1991 г.

Треньорът постави висока оценка за представянето на българските плувци в Доха, където освен Габриела, финал плува и Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай, имаше и три полуфинала – на Габриела Георгиева на 100 метра гръб, Петър Мицин на 200 метра бътерфлай и Любомир Епитропов на 200 метра бруст.

“Давам висока оценка за представянето на българските състезатели на Световното първенство. Имаше силни постижения, макар че отсъстваха някои от големите звезди, но резултатите бяха на световно ниво. Започваме финалната фаза от подготовката за Олимпиадата. Ще опитаме не само да задържим нивото, което достигна Габриела, но ще работим да го надградим. Националният отбор по плуване е един от най-обгрижваните в цяла България. Всичко е подсигурено на състезателите. До Олимпиадата имаме още три състезания, на които може да се печелят квоти от нашите състезатели – Държавното първенство в края на март, турнира за Купата на Бургас през май и Европейското първенство в Белград през юни”, каза още Минковски.

Генералният секретар на БФ плувни спортове Димитър Бобев очаква още 3-4 квоти за Париж 2024, като най-големи надежди се възлагат на Любомир Епитропов на 200 метра бруст, Калоян Левтеров на 200 метра гръб и Калоян Братанов на 50 метра свободен стил. Минковски и Бобев поясниха, че  тримата плюс Диана Петкова, които учат в САЩ, ще могат там да участват в състезания за покриване на олимпийски норматив „А“. До момента покрити нормативи за Париж имат Габриела Георгиева, Петър Мицин и Йосиф Миладинов.

“Доволни сме от представянето в Доха, макар че очакванията бяха малко по-високи, но ние се разглезихме от успехите напоследък. Важно е състезателите да са здрави и да осъществят своите мечти”, каза Бобев и добави, че се надява в близко бъдеще да бъде изградена нова база за плувците.

“Надяваме се на нова база, бъдещите поколения да се подготвят при по-добри условия. Дано някой ден комплексът “Червено знаме” да бъде възстановен, там сме постигнали най-големите си успехи”, заключи Бобев.

Минковски и Бобев благодариха на Министерството на младежта и спорта за финансовото осигуряване в олимпийската година. „Националният отбор по плуване е един от най-обгрижваните“, подчерта селекционерът на националните отбори.