Един ден на .... Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ЦСКА 1948: "Нашето желание е да се намери пролука, която да позволи да се изиграят всички мачове до края"

Един ден на ....  Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ЦСКА 1948: "Нашето желание е да се намери пролука, която да позволи да се изиграят всички мачове до края"

-Г-н Гьонов, как се подготвят футболистите на ЦСКА 1948 в условията на извънредното положение? Има ли изработена специална програма или всеки си тренира както реши? Как следите дали всеки футболист изпълнява препоръчаната му програма?
Ситуацията не предразполага да се тренира групово. Футболистите бяха пуснати да се приберат по родните си домове. Имат изготвени индивидуални програми и се подготвят според тях. Раздали сме им специални часовници, които позволяват да следим физическите им показатели. Общото впечатление на треньорския екип е, че футболистите проявяват голям професионализъм, което въобще не ме изненадва.

Много футболисти в България и в Европа се съгласиха да си намалят заплатите по време на кризата. Как е при вас?
Залагаме един много важен принцип – ние като ръководство сме напълно откровени със всички свои служители. Както преди кризата, и сега , каквото се разберем го изпълняваме. Нормално е да не успеем да изпълним договорените отношения с футболистите, затова сядаме и обсъждаме ситуацията. В крайна сметка и те не изпълняват това, за което са в отбора. Вината не е в тях, нито в нас. Важното е да сме откровени и да изпълним това, което поемем като ангажимент. Форсмажорна е ситуацията в цялата страна и важното е как ще продължим, като приключи кризисното положение. И това не важи само за футболистите, ами и за всички служители на клуба.

-Очаквате ли от УЕФА и БФС финансова подкрепа за българските клубове?
Ако очаквам нещо имагинерно, което нито е дефинирано, нито е сигурно, то може да влезем в много неприятна ситуация. Предпочитам да разчитам да се справим със собствени сили. Дойде ли помощ от някъде, не бихме я отказале, но не е заложено в разчетите ни.
Това е една и от основните причини за фалита на ЦСКА. Винаги се е разчитало на пробив в Европа, продажби на играчи и затова се е инвестирало много повече от необходимото или възможното да бъде платено. Съответно като не се достигнат целите, се натрупват огромни дългове, които вече стават непреодолими.

Много варианти се обсъждат за завършването на първенството на efbet лигата. Какъв бихте избрали, ако зависеше от Вас?
Нашето желание е да се намери пролука, която да позволи да се изиграят всички мачове до края. По този начин ще се е спазил феърплея. Това обаче зависи от УЕФА и ситуацията в държавата.

ЦСКА 1948 е лидер във Втора лига. Обсъждали ли сте със старши треньора колко време трябва на футболистите, за да се подготвят по най-добрия начин за рестарт на шампионата?
Мнението на спортно-техническия екип е за необходимост от около 20 дни за подготовка. В случая каквото ще е за нас, ще е и за другите клубове. Това е решение, което трябва да бъде взето от БФС, като ще зависи, отново казвам, както от срокът, който ще бъде поставен от УЕФА, така и от Кризисния щаб.

В извънредни ситуации човек открива неподозирани способности у себе си. Какво не знаехте за себе си?

В интерес на истината, професионалните ми ангажименти не са се толкова намалили, колкото видоизменили. Вече фокусът е в съвсем друга насока. Поради тази причина ежедневието ми не е много по-различно, като нормално са намалели физическите контакти, за сметка на още повече телефонни разговори. Не бих казал, че съм открил неподозирани способности у себе си.

Има известна българска поговорка „Всяко зло за добро”. Какво според Вас е доброто в злото, което ни сполетя?
Икономиката като цяло и футболът в частност ще бъдат променени. Това ще има и положителни страни- много млади български футболисти ще получат шанс за изява в професионалния футбол. Това неминуемо ще доведе и до подобряване на националния отбор. Може и със съвсем малко, но ще се доближим и до другите европейски държави, които увеличаваха разликата с нас с огромни темпове.
От глобална гледна точка, цялата природа ще си почине от човека, защото напоследък ситуацията беше стряскаща.

Ако шампионатът се поднови, как очаквате да се развие – ще бъде по-интересен и оспорван или много от играчите ще бъдат по-слабо подготвени и демотивирани и мачовете ще се играят формално?
Много е важно как отборите ще излязат от кризата. Според мен ще има отбори, които няма да стартират или ще доиграват с юноши, ако шампионатът бъде подновен. Това ще доведе до известен спад в качеството, но няма да е фатално. Далеч по-лошо би било масово отбори да фалират и да трябва да се търсят варианти за нови формати за efbet лига и Втора професионална лига, а футболни центрове да изчезнат или да започнат от четвърта лига. Тук много важно е БФС да е безкомпромисен. Знаете какво се случи с ЦСКА преди три години, виждате и с Левски каква е ситуацията. Световна криза е, няма срамно да фалираш- но почни на чисто от най-ниското ниво с високо вдигната глава. В противен случай само се увеличава агонията на даден отбор. А да се правят преименувания, нови формати с нови отбори, тогава се превръща професионалния футбол като турнирите на Аматьорската футболна лига или Каменица фен купа.

-Какво бихте препоръчали и пожелали на своите колеги?
Не искам да давам препоръки на моите колеги. Повечето от тях имат далеч повече опит от мен. Единствено им желая здраве на тях и техните семейства, защото то е най-важно.