Един ден на ... Йоана Илиева: "Сега можем да преосмислим времето, което подценявахме" , Ивайло Воденов, старши треньор на Националния отбор по сабя:"Йоана бе в чудесна форма за световното първенство и олимпийската квалификация"

Един ден на ... Йоана Илиева: "Сега можем да преосмислим времето, което подценявахме" , Ивайло Воденов, старши треньор на Националния отбор по сабя:"Йоана бе в чудесна форма за световното първенство и олимпийската квалификация"

Йоана Илиева постигна исторически успех – стана първата българка с европейска титла във фехтовката след ерата Етрополски. Тя имаше амбиции за отлично представяне на световното първенство в САЩ и в олимпийската квалификация в Мадрид. Но пандемията от короновируса отмени всички състезания. Йоана и нейният треньор Ивайло Воденов бяха любезна да отговорят на въпросите на Пресклуб “България” как тренират в условията на изолация и как ще се подготвят за големите състезания и Олимпийските игри през следващия сезон.

Здравей Йоана, как тренираш в условията на изолация?

Здравейте, в условията на изолация е трудно един спортист да поддържа своята най-добра форма, но се старая да го правя. В нашия спорт е много важно да имаш партньор, с когото да тренираш, както и пространство, затова сега нямам възможност да го практикувам. Всеки ден провеждаме видео тренировки, в които работим за сила на мускулите. Сега, когато отвориха парковете, ще можем да работим и за издръжливост и бързина, но за съжаление към фехтовката не се знае кога ще успея да се върна.

– Какво ти харесва и какво не при подготовката вкъщи?

Харесва ми, че най-накрая имам време да си бъда вкъщи, но за съжаление и в момента съм много ангажирана заради уроците ми и подготовката за матурите.

Определено не ми харесва да съм затворена между четири стени, да не виждам роднините ми и приятелите си, да не знам кога ще мога да тренирам пълноценно и дали ще мога да се върна в училище, но се опитвам да съм позитивна и да не мисля за лошите неща. Смятам, че това е най-доброто, което могат да направят всички.

Поддържаш ли контакти с твоите съотборници, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?

Както казах, ежедневно тренираме заедно онлайн, като през почивките си общуваме, също така се чувам и с треньора ми за допълнителни съвети.

Сега, когато всички сме принудени да си стоим у дома, как обикновено протича един ден на Йоана Илиева?

Обикновенно денят ми протича по ясна програма: сутрин уча уроците си, след това имам тренировка и вечерта ми остава малко свободно време.

– В какво още искаш да се усъвършенстваш?

– Освен в спорта, сега се опитвам да се концентрирам максимално за предстоящите ми матури и да завърша средното си образование с отличен успех.

В дните на принудителна изолация откри ли у себе си неподозирани умения? Спазваш ли специална диета и кое е любимото ти ястие?

Открих, че мога да готвя, хаха, или поне да си приготвям храна, която ми е вкусна. Това също заема част от моето време. Старая се да ям разнообразно, с повече салати и плодове, и по малко вредни храни. Обичам да си приготвям пържоли и най-различни видове салати.Не мисля, че съм открила нов талант у себе си, но като че ли върша своите задачи много по-съвестно.

– Стана лице на „ София – европейска столица на спорта”. Имаш ли някакви ангажименти и инициативи в тази насока?

Ангажиментът ми към София – европейска столица на спорта” е да привличам повече хора да спортуват, за съжаление в момента това е много трудно, но се надявам всеки да успява да отдели време поне малко да се раздвижва.

Има една българска поговорка за такива времена – “Всяко зло за добро”. Кое е доброто за теб сега?

Аз подкрепям тази поговорка, добро има винаги и дано и други го виждат. Сега имаме възможност да обърнем повече внимание на близките си, на самите себе си и да преосмислим времето, което подценявахме.

Ивайло Воденов, старши треньор на Националния отбор по сабя:”Йоана бе в чудесна форма за световното първенство и олимпийската квалификация”

-Здравейте г-н Воденов, месец преди световното за девойки в САЩ и олимпийската квалификация в Мадрид състезанията бяха отменени и трябваше да се върнете в България. Как приехте решението на МОК да отложи провеждането на Олимпийските игри през 2021 г?

Решението е обсъждано от много специалисти и смятам, че е правилно. Въпреки това е жалко за всички спортисти и спортни деятели, отделили години в подготовка за този форум, както и да живеят в неяснота дали въобще ще могат да участват. Конкретно за нас – бяхме навлезли в много добра форма и 15 дни преди провеждането на световното първенство то беше отложено. Както знаете, Йоана щеше да влезе в това състезание като фаворит и действащ европейски шампион, тъй като през март месец 2020 тя спечели титлата на първенството в Порец, Хърватия.

Как продължава подготовката на националите в условията на изолация! Ще има ли други състезания до края на сезона? Има ли яснота за квалификациите за Олимпийските игри?

Подготовката я провеждаме изцяло в домашни условия, следваме програма и изпълняваме тренировките онлайн. До месец септември не се очакват никакви състезания, а за новия сезон, който започва след това, все още няма яснота. Няма и нова дата за квалификацията за Олимпиадата.

Как се подготвят националните състезатели? Как следите тяхната форма, какви указания им давате?

Досега с отбора наблягахме на теория и общи упражнения онлайн, от другата седмица вече ще започнем и тренировки в парковете.

– Обменяте ли информация с Ваши колеги – за нова методики, за нови упражнения?

В непрекъснат контакт сме с колеги в чужбина, обсъждаме и обменяме различни нови упражнения и методи за тренировки, предвид общата за целия свят извънредна ситуация.

Кое е доброто за Вас сега в тази лоша обстановка?

Доброто е, че успяхме да си починем, да обърнем внимание на семействата си, както и на спокойствие да осмислим постигнатото и да адаптираме нови методики в тренировките.