“Рилски спортист” сне доверието от ръководството на БФ Баскетбол

“Рилски спортист” сне доверието от ръководството на БФ Баскетбол

Централата управлява катастрофално, заяви президентът на самоковския клуб инж. Петър Георгиев

В края на тази година БК Рилски спортист ще празнува 25 години от своето създаване и може да се похвали общо с 22 шампионски титли, 23 втори и 19 трети места в различните възрастови групи в различните първенства – Балканска лига, Национална лига, Държавни първенства и Купи. Само след няколко дни витрината на самоковския клуб може да се обогати с още един трофей, ако мъжкият отбор спечели финала за Купата на България срещу Левски Лукойл във Велико Търново на 3-ти март.

Противно на очакванията, настроението преди решителната битка е помрачено, защото в старопрестолния град няма да отидат 250 деца от школата на Рилски спортист и по-голямата част от баскетболните фенове на 25-хилядния град Самоков. “Как децата ще пропътуват 600 км за един ден, за да гледат мача?”, възмутен попита днес в Пресклуб “България” президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев.

Изборът на града-домакин е направен съвсем скоро и е еднолично решение на председателя на баскетболната федерация Георги Глушков, каза още клубният мениджър и поясни какви мотиви са били изтъкнати: срещата да бъде на неутрален терен и да се популяризира баскетболът там, където няма привърженици. Истината е, че по същото време във В. Търново се събират футболни фенове на Левски, които ще дойдат в залата, добави инж. П. Георгиев. Той разказа, че дори е настоявал в зала “Универсиада” /залата на Левски Лукойл/ да се състои мачът, но е получил твърд отказ. Предложенията за Благоевград и Пловдив също са били отхвърлени, поясни секретарят на БК Рилски спортист Борислав Чилинигиров.

В БФ Баскетбол са подвластни на чуждо вмешателство, заяви категорично инж. Георгиев и обяви, че Рилски спортист сваля доверието от ръководството на федерацията. Въпреки несправедливото решение и малкото на брой зрители от Самоков в залата, играчите са мотивирани да играят здраво, подчерта старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров. Досега отборът е играл 2 пъти финал за Купата, веднъж срещу Левски, веднъж срещу Лукойл като е победител и носител на трофея през 2016 г. Сега баскетболистите на Хаджисотиров ще се изправят срещу обединения Левски Лукойл.