Организаторите на Рали „Сливен” се надяват на промяна на датите за провеждане на състезанието

Организаторите на Рали „Сливен” се надяват на промяна на датите за провеждане на състезанието

На специална пресконференция в Пресклуб „България” организаторите на рали „Сливен” заявиха, че ако датите на състезанието не бъдат променени, има голяма вероятност ралито да не бъде международно, а да стане кръг от националния календар.

Директорът на ралито Живко Минчев заяви, че още през ноември са написали писмо до Българската федерация по автомобилен спорт /БФАС/, в което искат вместо от 7 до 9 септември състезанието, което  е  кръг от Балканския Рали Трофей, да се проведе от 27 до 29 юли. Минчев поясни, че рали „Сливен” е най-доброто автомобилно състезание в България и винаги получава над 1000 точки от международните наблюдатели.

Причините за промяната на датите е желанието на организаторите от АСК Скорпион  да запазят възможността  в ралито да участват  румънски и  турски и екипажи, които се борят за добро класиране за Балканската зона на трофея на ФИА. Но тази година рали Турция от световния шампионат (WRC) ще се проведе от 13 до 16 септември, което е само седмица след първоначално обявените дати за сливенското рали. Това означава, че  доста по-малко екипажи от южната ни съседка ще могат да участват в Сливен.

Мениджърът на рали „Сливен” Атанас Чанев поясни, че на  заседание на Управителния съвет на БФАС от 16 февруари е взето решение да няма промяна в предварително обявените дати за провеждане на Сливен Рали – 7-9 септември 2018 г.   Той уточни, че преди да поиска от Международната автомобилна федерация (ФИА) промяната на датите – от втория уикенд на септември за последната седмица на юли, са поискали мнението на Комисия  „Рали” към БФАС, откъдето са нямали възражения за промяна на датите. Това е потвърдено по време на заседанието на УС на БФАС от председателя на комисията Пламен Иванов, който повторно заявява, че няма нормативни пречки за промяната на датите.

В протокола от заседанието на УС са посочени  мотивите за запазване на датите, които са базирани на предварително подписаните договори на Хюндай Рейсинг с чужди пилоти, които ще участват в състезанията в България и  за  рали „Сливен” датата е 7-9 септември, както и водените разговори с клубове от страната, според които преместването на датите би „свило“ необосновано продължителността на първенството.

Първоначално от БФАС бяха предвидили 4 кръга за националния рали шампионат, но след писмо от АСК Мотоспорт Т-Н, кръговете се увеличават на 5 с включването на рали „Сърбия”, което ще се проведе на 22 и 23 септември.

Атанас Чанев бе категоричен, че ако датите на рали „Сливен” не бъдат променени, те ще откажат то да бъде международно състезание и ще стане кръг от националния шампионат.

Автомобилният състезател Дани Попов и неговият навигатор Ангел Башкехайов заявиха пред репортерите, че тях никой не ги е питал дали са съгласни рали „Сливен” да се проведе в края на юли. Те казаха, че също без да ги питат, са променени датите на  рали „Твърдица-Елена”, което в първия вариант на календара бе на 23и 24 юни, а сега ще бъде от 6 до 8 юли.

„С включването на рали „Сърбия” в националния ни шампионат има вероятност ако някой получи повреда в автомобила си в рали „Сливен”, да няма време да го поправи и няма да може да участва в Сърбия. Не виждам защо датите на рали „Твърдица-Елена” може да се променят, а на рали „Сливен” не може. Ако и рали „Сливен” отпадне от международния календар, то българските пилоти ще бъдат ощетени”, поясни Попов.

На пресконференцията стана ясно, че само ФИА може да променя датите на състезания от международния календар. БФАС вчера е изпратила запитване до ФИА и до няколко дни се очаква решението на Международната федерация дали рали „Сливен” ще може да се проведе от 27 до 29 юли.