Треньор № 1 за месец май Петър Касабов: В Япония треньорът е №1

Треньор № 1 за месец май Петър Касабов: В Япония треньорът е №1

На  специална церемония в Пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор по борба /жени/ Петър Касабов бе  награден със значката „Златен трикольор“ като Треньор на месец май. Касабов получи 12 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 20 спортни медии и редакции. 6 гласа има Димитър Димитров – старши треньор на ПФК Лудогорец, които за 7-ма поредна година станаха шампиони на България. С по един глас  са Константин Папазов – старши треньор на  БК Левски Лукой и Златомир  Загорчич /Славия/ – старши треньор на ПФК Славия.

Петър Касабов заяви, че е изненадан от признанието на спортните медии.

„Изненадан съм, защото много често трудът на момичетата не се оценява. Тази награда е голяма чест за мен, тя е първа, но се надявам да не е последна“, каза Касабов пред репортерите и допълни, че  лагерът в Япония е бил много полезен за състезателките, а самият той е бил силно впечатлен от отношението на домакините към отбора и към него самия.

“Япония е много голяма сила в борбата, изобщо не съм очаквал такова голямо уважение и внимание към нас. Навсякъде, където съм бил на лагер, №1 е бил състезателят. А в Япония  треньорът е на особена почит. Каквото каже той, това е!. Никой не може да му репликира. Винаги съм  мислил, че редът и дисциплината при тях са само на състезание. Оказа се, че не е така, те присъстват навсякъде – в тренировките, в ежедневието. Бяхме в едно училище – техният салон е по-голям от зала Универсиада. 600 ученици бяха дошли да се срещнат с нас и никой не мърдаше, не  говореше, не  вдигаше шум.  Всички бяха безкрайно любезни, възпитани, отнасяха се със страхотно уважение към всички нас. Наясно бяха и с последния детайл, касаещ нас и момичетата. Стараеха се нищо да не ни липсва“.

Петър Касабов благодари на ръководството на ММС и БФ Борба за пълната подкрепа, която осигурява сигурност и спокойствие в отбора. Той поясни, че на 2 юли започва подготовката за Световното първенство с лагер на Белмекен, на който ще бъде и Елица Янкова. Освен японките основни съпернички на българските състезателки за призовите места на Световното първенство ще бъдат представителките  на Китай и САЩ.

Генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев заяви, че няма подценяване на успехите на нашите състезателки.

„Няма мъжка и женска борба – тя е една. Доволни сме от предствянето на нашите състезателки, стремим се да осигуряваме възможно най-добрите условия за подготовка. След републиканския шампионат, който започва утре, ще определим съставите на националните отбори  и в зависимост от средствата, с които разполагаме, ще уточним лагерите както в България, така и в чужбина“.

Европейската вицешампионка Мими Христова заяви, че въстановяването й от  контузията върви добре, все още не тренира на тепиха, но прави упражнения за сила. Тя уточни, че преди финалния двубой на Европейското първенство всички са били много притеснени, само тя е била спокойна.

„Поздравявам Петър Касабов за престижната награда. С жени не се работи лесно – трябва да угодиш на всяка състезателка, на нейните претенции и капризи. Но той се справя отлично и съм сигурна, че ще печели още такива награди“.

Европейската шампионка Тайбе Юсеин също поздрави Касабов за избирането му за Треньор на месеца и подчерта: „Преди ми липсваше златния медал от Европейско първенство и го спечелих. Сега ми липсва злато и от Световно първенство и съм амбицирана да го спечеля на предстоящия шампионат.“