Хасан Азис: Кърджали ще бъде отново център на водомоторния спорт на Балканите

Хасан Азис: Кърджали  ще бъде отново център на водомоторния спорт на Балканите

От 29 юни до 1 юли   Българската федерация по водомоторен спорт  /БФВС/  и Община Кърджали организират най-големия воден фест на Балканите – атрактивни надпревари с бързи лодки, джет ски и флайборд, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФВС Тодор Христов. Той допълни, че на 29 и 30 юни на брега на язовир „Студен Кладенец” ще се проведат три манша за всички категории джетове, включително и Free Style, жени и деца. Десет дами ще мерят сили с джетове, като  се очаква потвърждение  от световната шампионка Валерия Вершина.

В същото време  на „Водното огледало“, в центъра на Кърджали ще се проведат състезанията с бързи лодки, които ще включват free style и паралелен слалом за джетове.

“Искаме да покажем  алтернитивни начини за спортуване. Опитваме се да дадем изява на хората, които се занимават с тези спортове. Поканили сме съдийски екипи от Унгария, които са лицензирани от световната федерация. Ще имаме наблюдаващи от европейската и световната федерация. Ако се справим добре в това тестово състезание, ще кандидастваме догодина за кръгове от първенствата на Европа и на Световния шампионат”, заяви пред репортерите Тодор Христов.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обяви, че официалното откриване ще бъде  на 30 юни на „Водното огледало” срещу КАТ, където ще има уникално шоу от звук и светлина и рок концерт. Кулминацията е на 1 юли на „Водното огледало”, където ще бъдат и  финалните серии на джет състезанието, като между гонките са предвидени и атрактивни изпълнения с FlyBoad, при които с водни струи участниците се издигат над водата и Hovercraf – лодка на въздушни възглавници, която развива до 75 км/час.

До момента участие са заявили над 40 състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция и Унгария, като сред тях има много известни имена в  отделните дисциплини с множество титли в Европейския и Световния шампионати.

Хасан Азис, който  ще се включи в надпреварата с джет, заяви: „Ще възвърнем славата на Кърджали като център на водомоторния спорт. Вече сме балкански център на офроуд състезанията, ще направим Кърджали и балкански център на водомоторните спортове. Успешно развиваме и ще развиваме спортния туризъм. Досега за  „Водното огледало“ говореха само политиците, ние ще дадем на жителите и гостите на Кърджали възможност да спортуват и да се забавляват . Ще направим на „Водното огледало” най-голямото водно шоу на Балканите, а в следващите години и в Европа”.

Председателят на Българската федерация по водомоторен спорт Любомир Кожухаров каза, че основните центрове на този спорт у нас са Кърджали и Лом. Правят се опити утвърдени стари центрове като Русе и Варна отново да възстановят своята активна дейност. Федерацията планира закриването на сезона да стане на Щъркелово гнездо, за да може повече състезатели от София и областта да участват в състезания в отделните дисциплини.