Рали „България” 2018: 30 заявки за най-престижното родно състезание

Рали „България” 2018:  30 заявки за най-престижното родно състезание

Стартът на 49-ото издание на рали „България” предстои след дни, а вече са ясни и финалните детайли. Надпреварата, която е сред най-старите и най-престижните у нас, ще предложи на участници и зрители взрив от адреналин и атрактивни отсечки.

На провелата се днес в Пресклуб „България” пресконференция, важна информация бе дадена от организаторите от БФАС  – от спортният директор на ралито Александър Ковачев и председателят на УС на БФАС Владимир Илиев, който разказа и за успешните участия на родни пилоти в различни надпревари в Европа.

В пресконференцията взе участие и рали-ветеранът Николай Златков, като част от българския Национален отбор по планинско, който ще вземе участие в Купата на нациите – FIA Hill climb masters в Италия по същото време, по което колегите им у нас ще се борят с отсечките около Варна.

Общо 30 състезателни автомобила очакваме на стартовата арка в пристанище Варна в ранния петъчен следобед, заяви пред репортерите Александър Ковачев. Своето завръщане на трасето, в името на спорта правят и най-титулуваните ни рали шампиони Димитър Илиев и Крум Дончев, които избраха да карат като екипаж. Но на ветераните няма да им е лесно предвид силната конкуренция.

Рали „България” ще влезе в екшъна със суперспециален етап в курорта Албена, където ще са и щабът и сервизният парк на надпреварата. Отсечката, чиято дължина  е 5,96 км, ще се кара на фарове, тъй като първият автомобил ще стартира в 19 часа. Mястото не е избрано случайно, тъй като има голяма историческа стойност в почти половинвековната история на ралито, започната именно в Албена.

Съботният ден ще срещне участниците с култовата 7-километрова отсечка „Аладжа манастир“, след което са наред най-дългите спецетапи „Дюлино” и „Козичино” с дължина съответно 26,32 и 26,19 км. Следобед Рали „България” рестартира с второ минаване на „Аладжа”, последвано от етапа „Аврен”, където ще е и 3-километровата макадамова отсечка. Тук ще е втората изключително зрелищна точка, тъй като 15,5-километровият спецетап също ще се кара два пъти, но при второто минаване ще е на фарове.

В неделя, 14 октомври, екипажите ще се изправят пред две последователни минавания на етапите „ Бялата вода” и „Виница”. Именно второто минаване на “Виница” ще е и т.нар. „пауър стейдж” или премиум етап, който ще носи допълнителни точки за годишното класиране. Тук отново част от трасето ще е на макадам, но като цяло денят ще е с глътка въздух след дългата събота. А може и да не е, след като именно последните 46 състезателни километра могат да се окажат решаващи за победата както в генералното класиране, така и в отделните класове.

Кой ще е новият победител в 49-ото рали „България” ще стане ясно в неделя следобед, когато участниците ще минат през финалния подиум в Албена.

Председателят на УС на БФАС Владимир Илиев заяви, че повече от година нямат контакти с ФИА /Международната федерация по автомобилизъм/ по отношение на Рали „България“, тъй като лицензът за състезанието се държи от СБА.