Иван Петков: Надявам се този сезон да се представим по-добре в групата на Шампионската лига

Иван Петков: Надявам се този сезон да се представим по-добре в групата на Шампионската лига

Шампионът  на България  по волейбол при жените Марица (Пловдив) ще започне участието си в Шампионската лига на 20 ноември (вторник), като  в първия мач гостува на френския шампион Безие. Преди участието си в Шампионската лига старши треньорът Иван Петков, капитанът на отбора Нася Димитрова и Жана Тодорова дадоха специална пресконференция в Пресклуб „България“.

Иван Петков заяви пред репортерите, че миналия сезон Марица за първи влезе в групите на Шампионската лига, но там не успя да постигне нито една побеза. Този сезон отборът стартира директно от груповата фаза и той очаква Марица да постига победи. Пловдивският тим е в Група „А“ заедно с отборите на Вакъфбанк /Турция/, Безие /Франция/ и Алианц /Щутгарт/.

„Започваме с гостуване на Безие. В състава на френския първенец има много чужденки, но въпреки това сме изпълнени с надежди и очаквания за този сблъсък. Фаворит в нашата група е турският Вакъфбанк. Мисля, че останалите отбори са преодолими. Утре ни предстои  мач с Берое от втория кръг на шампионата, а от събота започваме да мислим за двубоя с френския шампион Безие. В групата ни е и Алианц /Щутгарт/, който изненадващо преодоля сребърния медалист от миналия сезон – румънския Волей Алба (Блаж), в третия кръг на квалификациите. В настоящия състав на Алианц са картотекирани само четири германки. Американките са пет, като в списъка са волейболистки от Бразилия, Унгария, Финландия и Холандия. Старши-треньор на отбора е гръцкият специалист Янис Атанасопулос. Ясно е, че нашите съпернички в групата  са с много по-голям бюджет от нас, но ние ще играем за победа въ всеки мач и се надявам да спечелим повече срещи. За нас е чест и привилегия да играем директно в групите на Шампионската лига. Целта ни е да качим едно стъпало по-нагоре и да реализираме победи в груповата фаза на турнира. Ако имаме шанс, ще мислим и за продължаване в следващата фаза. Най-важното е да започнем да играем със самочувствие. Да бъдем на нивото на европейския волейбол и да бъдем отбор, който не се притеснява да играе в Шампионската лига”, заяви Иван Петков.

Той коментира и смяната на досегашния капитан на отбора Ана Гърбац.

„Има и такива моменти – един състезател може да е много добър, но стилът му на игра да не пасва със стила на отбора. Това стана ясно по време на предсезонната подготовка и с класната хърватска разпределителка  решихме да се разделим по взаимно съгласие“.

Петков заключи, че според него с всеки нов сезон шампионатът при жените става все по-оспорван и интересен. И Берое, и Левски участват в европейските клубни турнири, други отбори като Славия също играят добре и имат класни състезателки. Повишената конкуренция ще стимулира всички да играят по-силно, а това ще направи мачовете по-интересни и ще привлече повече зрители.

Новият капитан на отбора Нася Димитрова заяви, че за нея този пост е чест и голяма отговорност и ще се стреми във всеки мач да стимулира своите съотборнички да дават най-доброто от себе си. „Надявам се на домакинските ни мачове в Шампионската лига Колодрумът отново да бъде пълен и ние да зарадваме зрителите с хубава игра и победи“.

Жана Тодорова заяви, че участието в Шампионската лига е много емоционално  и всички в отбора са готови да се раздадат докрай.