Цветомир Чернокожев е осмият носител на наградата „Рачо Колев - едно сърце, една игра“ за най-добър млад баскетболист

Цветомир Чернокожев е осмият носител на наградата  „Рачо Колев - едно сърце, една игра“  за най-добър млад баскетболист

На специална церемония в Пресклуб „България“  състезателят на „Академик“ София и капитан на младежкия ни национален отбор до 20 години Цветомир Чернокожев получи наградата „Рачо Колев – едно сърце, една игра“  ден преди старта на новия сезон в Националната баскетболна лига.

208-сантиметровият младежки национал е петият баскетболист, който  получава приза. Той наследява Иван Алипиев, Александър Везенков ( с четири награди), Димитър Димитров и Станимир Маринов.

В анкетата „Рачо Колев – едно сърце, една игра” взеха участие представители на 12 медии. Всеки от тях е посочил по три имена, като първо място носи три точки, второ – две и трето – една точка.

Чернокожев събра 40 точки, следван от Мартин Коцев /Черно море Тича/ с 15 т. и Йордан Минчев /Истанбул ББ/ с 11 т. Общо 10 талантливи баскетболисти са получили по един или повече гласа.

“До известна степен съм изненадан, но  повече  съм радостен, че сте оценили труда ми през сезона. Не съм имал възможността да се запозная с Рачо Колев, но  старши треньорът на „Академик“ Георги Давидов ми е разказвал за това какъв човек е бил. Благодаря  на господин Давидов за това, че не спира да работи с мен, и на господин Минчев, който ми даде шанс да съм в състава на мъжете, както и на треньорите ми в националния отбор за младежи,” сподели Чернокожев след награждаването и добави:

“Цел №1 е да не стоя на едно място, да не се задоволявам с тези резултати. Това ще ми бъде втора година в отбора на „Академик“. Отсъствието на Мартин Коцев ще ни се отрази, ще ни трябва още малко време и се надявам, че ще играем по-добре” сподели очакванията си  за предстоящия сезон Чернокожев. Той уточни, че още не може да каже къде ще е мястото на „Академик“ в края на годината, а за останалите отбори допълни: “Пожелавам им само да са живи и здрави. При добро развитие се надявам на място в средата на таблицата.”

През лятото се заговори  за оферти към Чернокожев от Испания, но той обясни своята гледна точка: “Миналата година офертите не бяха задоволителни, а за тази  имам договор – аз съм професионалист, играя и ще давам всичко от себе си за „Академик“.

За изминалото лято с националния отбор за младежи и като цяло позитивното настроение към всички национални отбори за подрастващи през последните месеци, Чернокожев сподели: “Със сигурност съм доволен от показаното, не само като игра, но и като отношение на всички млади играчи към баскетбола. Всички са променили мисленето си, благодарение на това, че играят в мъжки отбори. Играхме добре, но реално пето място в дивизия Б не е много добре.”

„Наградата на Цветомир Чернокожев е успех за целия ни клуб. Той тренира по начина, по който би трябвало да се трудни един млад състезател. Повярва си преди две години, че може да играе на много високо ниво и нещата се промениха. Пожелавам му да остане здраво стъпил на земята, да работи още по-усилено, да работи и индивидуално. Смятам, че това, което показва сега е само 50% от неговите възможности. Ще опитаме да му помогнем един ден да отиде там, където заслужава“, каза пред репортерите старши треньорът на Академик Георги Давидов и заключи:

„Радвам се, че запазихме ядрото на отбора, привлякохме и младия талант Мартин Коцев. Съжалявам, че по време на подготовката той се контузи, надявам се скоро да се излекува. През новия сезон ще имаме повече време за тренировки и очаквам добро представяне. Първият ни мач от НБЛ е с  отбора „Черно море“,  в който има както млади, така и опитни състезатели. Мисля, че в началото на сезона  „Левски Лукойл“ е с едно ниво над останалите отбори, но има много мачове, а „Балкан“, „Берое“ и „Рилски спортист“ имат отлични баскетболисти, така че първенството ще бъде интересно и оспорвано“.