Красимир Анев със "Златен знак" за цялостен принос в биатлона

Красимир Анев със "Златен знак" за цялостен принос в биатлона

Днес най-добрият роден биатлонист Красимир Анев получи Златния знак на Пресклуб „България“ за изключителен принос към спорта  и по повод прекратяване на състезателната му кариера. На церемонията присъства и личният треньор на звездата Георги Фъртунов. След 22 години по снежните писти с писалките и пушката Анев има 23 медала от международни състезания, сред които европейска титла при юношите /2007 г/ и също така при мъжете /2019  г/, 4 сребърни медала и още толкова бронзови от първенства  на Стария континент, призови места в стартове за Световната купа, отличие и на Световните военни игри.

Европейският шампион Красимир Анев върна лентата три години назад и разкри, че Европейското първенство в Полша през 2017 г. е най-скъпия му спомен. Тогава самоковският талант печели сребро на 20 км в индивидуалната дисциплина и бронз на спринта на 10 км. „Това са най-изстраданите ми медали.  Бягах болен, но знаех, че скоро ще ставам баща. Беше много щастлива година в личния ми живот“, описа емоционалното преживяване възпитаникът на Георги Фъртунов. „При това, предишната година, 2016-та,  имах контузия. Казах си, че каквото и да ми се изпречи на пътя, ще го преодолея“, допълни шампионът.

Тази философия той следва от малък. Тогава му откриват проблем със сърцето и му забраняват да спортува. „Отказах да го приема. Благодаря на проф. Тошо Балабански, че ме върна към спорта. Благодарен съм и на д-р Първанов /вече не е между нас/, с когото работихме 13-14 г“, каза още Краси Анев. „На младите бих казал никога да не се отказват“, е съветът на биатлониста.  

Упоритостта и постоянството на Краси Анев са качествата, които винаги му помагат, убеден е треньорът Фъртунов, който повече от десетилетие е част от съдбата на своя състезател. Наставникът пази в душата и ума си запечетани като на филмова лента всички моменти, които го свързват с неговия състезател, но до ден днешен не може да прежали случилото се в преследването на Световното първенство в Хохфилцен, Австрия, през 2017 г. „Едно патронче му костваше медала“, сподели Фъртунов и припомни как Краси върви без грешка до последната стрелба, когато влиза трети във временното класиране и тогава прави единствения си пропуск, което му коства медала и го оставя на 7-мо място.

Фъртунов не скри, че е безработен след решението на Краси Анев да приключи състезателната си дейност. От родната федерация няма покана, очевидно е нежелан, смята треньорът. Наставникът е имал шанс упражнява професията си в Хърватия, но пандемията от КОВИД-19 е осуетила засега тази възможност. А пък Анев в момента се подготвя за държавен изпит следващата седмица по специалността „Спорт и сигурност“ в НСА. Това е специалност с доста широко приложение в структурите на армията и МВР, поясни биатлонистът и си пожела в скоро време да доказва знанията си в практиката.  Междувременно е готов да изгледа на място някой от предстоящите стартове за Световната купа, да се види с бившите си колеги и да пробва как изглеждат нещата е от другата страна. Интересна му се струва ролята на коментатор в предаване на живо. Поне в близка перспектива Анев изключва варианта да се върне в биатлона като треньор.  

Дали се задават наследници на шампиона по биатлон в родния му Самоков? В спортното училище в града има не повече от 50 деца, с които работят трима треньори. Проблем е базата, подчертаха Анев и Фъртунов. Те се надяват ролбанът да бъде завършен.