Мартин Камбуров: Единствено Левски успя да ни надиграе досега

Мартин Камбуров: Единствено Левски успя да ни надиграе досега

На специална церемония в Пресклуб „България“ нападателят на ЦСКА 1948 Мартин Камбуров бе награден за Играч №1 на месец октомври в efbet Лига. Той получи 10 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 20 спортни медии и редакции. 5 гласа има Матиас Курьор /Черно море/, с три гласа е Елвис Ману /Лудогорец/, а с два – Густаво Бусато / ПФК ЦСКА/.

 Камбуров благодари на всички, които са гласували за него и коментира  дали обмисля да спре с футбола, ако успее да подобри рекорда по отбелязани голове в първенството на Петър Жеков.

„Благодаря за наградата. Значи съм се представил добре в мачовете през октомври. Любовта към самата игра ми дава импулс да продължавам да се състезавам. Когато дойдох от Китай бях на 32 години, не виждам причина защо трябва да се отказвам, след като вкарвам по 15, 20 гола на сезон. В света има доста спортисти, които играят до късна възраст, само в България всяка година ме отказват, но аз показвам  едно постоянство и това ме кара да продължавам. Достигнал съм до този рекорд и да се откажа – няма да ми отива“, заяви след награждаването Камбуров и допълни:

„Ако знам, че след 5 мача ще го мина този рекорд, ще знам кога да спра. Имам вече 8 гола, ако вкарам още толкова, ще имам 16. Сигурен съм, че освен Курьор друг трудно ще вкара 16 гола в първенството. Не виждам защо трябва да спра веднага и защо да се отказвам“.

На въпрос как оценява представянето на ЦСКА 1948 в шампионата Камбуров отговори:

„Аз съм реалист човек. Нашият отбор влиза за първи път в А група. Имаме опитни играчи, но и такива, които са играли само в Б група. Според мен резултатите ни досега са перфектни. Единственият мач, в който ни надиграха, беше на „Герена“. ЦСКА в предишния кръг не ни надиграха –победиха ни след рикошет и автогол, можехме и ние да бием. Справяме се доста добре, похвално е, че се налагат млади български футболисти. Аз сега съм добре, но виждате, че от всеки отбор често излизат заразени играчи. Имаме два мача до края на годината, така че трябва да ги изиграем максимално добре и да вземем максимум точки. И да нямаме момчета с коронавирус. След това почивка и се готвим за пролетта“.

Камбуров коментира и предстоящия мач на ЦСКА 1948, който ще бъде срещу предишния му отбор – Берое,  победата на Локомотив в пловдивското дерби, предстоящото раждане на сина му, както и ситуацията около националния отбор.

„Няма как да има сантименти. Прекарах уникални три години в Берое – само суперлативи за Стара Загора. Но сега съм в друг отбор и трябва да си върша работата. Когато отиваш към края – всяка тренировка ти е удоволствие, а мачът – десерта. Като един локомотивец няма как да не се радвам на това 6:0 над Ботев. Беше хубава нощ, половин Пловдив е черно-бял. Никога не сме побеждавали Ботев с такъв резултат. Живот и здраве другия четвъртък трябва да се роди моят наследник. Не му беше лесно на Георги Дерменджиев да работи с националния отбор при тази пандемия. Трябваше всеки мач да сменя по няколко играчи. Но във футбола е така – когато няма резултати, винаги треньорът си тръгва първи“.

Попитан дали не е по-добре българското първенство да се провежда от март до ноември, Камбуров заяви:

„За да се смени календара на едно първенство решението трябва да го вземе БФС. Когато бях в Китай, шампионатът  започваше  през март и към 4-5 ноември приключваше. Имахме 45 дни почивка. През зимата в България терените се развалят, има дъжд, вятър, сняг и е нормално нивото на играта да пада“, заключи Камбуров.