Росен Барчовски: Чака ни много труден мач с Латвия

Росен Барчовски: Чака ни много труден мач с Латвия

„Чака ни много труден мач с Латвия“,заяви селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски на специална пресконференция в Пресклуб „България“ преди лагера на националите за последните два мача от евроквалификациите в Латвия.  На срещата с медиите присъстваха  и президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков и капитанът на отбора Чавдар Костов. Барчовски посочи, че тимът ни е сериозно ощетен заради отнетите ни две  домакинства, но ситуацията е такава и нищо не може да се направи.

„Това е трети етап в квалификацията, системата е променена и ще има „балон“ – отиваме в Рига за два мача, на 20 февруари играем с Латвия и на 22-и с Босна и Херцеговина. Системата се промени, заради което се получи сериозно ощетяване на нашия отбор и ние загубихме две домакинства – с Гърция и  с Босна и Херцеговина. Това е сериозна щета, но такава е ситуацията. За да се класираме за финалите на европейското първенство има два варианта – първият е да победим Латвия с една точка или повече, а вторият е да загубим от Латвия с не повече от шест точки, да спечелим срещу Босна и Херцеговина, а Гърция да победи Латвия“, поясни Барчовски и обяви група от 15 баскетболисти, на които ще разчита за заключителните мачове от европейските квалификации.

Сред извиканите са дебютантите Константин Костадинов от Реал Мадрид и Константин Коев от Черноморец Бургас. В групата е натурализираният американец Дий Бост от френския Монако, както и крилото на Олимпиакос Александър Везенков, за когото обаче Барчовски предупреди, че все още не е сигурно  дали ще играе в предстоящите мачове.

В  състава са включени следните баскетболисти:

Центрове: Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Ямбол), Цветомир Чернокожев (Левице, Словакия)

Крила: Александър Янев (Бърно, Чехия), Константин Костадинов (Реал Мадрид, Испания), Александър Везенков (Олимпиакос, Гърция), Христо Захариев (Левски Лукойл), Константин Коев (Черноморец), Николай Стоянов (Берое)

Гардове: Чавдар Костов (Левски Лукойл), Павлин Иванов (Рилски спортист), Венцислав Петков (Левски Лукойл), Дий Бост (Монако, Франция), Васил Бачев (Академик Пловдив), Деян Карамфилов (Рилски спортист).

На 10 февруари националите се съберат на лагер в Самоков, по време на който ще проведат две контролни срещи – на 13 февруари с Рилски спортист и на следващия ден с Академик Пловдив. На 15 февруари националите летят за Рига, където ще бъдат в “балон” до приключването на двубоите си. Директно към отбора в Рига ще се присъединят Бост и Александър Янев, които имат ангажименти към отборите си Монако и Бърно в турнирите за купите на Франция и Чехия, както и Везенков, ако получи разрешение за участие от Олимпиакос.

„На 18 февруари Олимпиакос гостува на Ефес Пилзен, а ние искаме на следващия ден Везенков да пристигне в Рига. ФИБА прие за този „балон“ да пристигнат играчи от Евролигата ден преди евроквалификациите. За нас е добре, ако дойде Везенков, той ни увери, че има желание“, коментира Барчовски  и допълни:

“Надявам се да бъдем в по-добра форма за тези двубои, отколкото бяхме  в Сараево. По тази причина сме предвидили провеждането на две контроли – с Рилски спортист и Академик Пловдив. Такива преди мачовете в Сараево  нямахме и това ни подведе сериозно, което ясно се видя в двубоя ни с Босна. Условията в Рига  няма да са много приятни – цяла седмица ще можем да излизаме от стаите си само за тренировки и мачове, но залогът в тези срещи е много по-важен от комфорта ни”, каза  националният селекционер и добави, че според него националният тим е в подем и има силите да се класира за първи път на европейско първенство от 2011 година насам. Затова говорят и добрите резултати на Рилски спортист и Балкан в турнира за Купата на ФИБА Европа. За мача с Босна и Херцеговина  Барчовски предупреди, че също няма да бъде никак лесен.

 „Последното Европейско първенство, на което България участва, бе през 2011 г. – преди 10 години. Това е много дълъг срок. И аз, и ръководството на федерацията, и всички състезатели осъзнаваме колко е важно да участваме на финалите на шампионата на Стария континент. Босна и Херцеговина и Гърция вече са се класирали, така че няма да разчитат на своите звезди, но и няма да дойдат  в Латвия на разходка. По-младите играчи ще искат да се докажат, а и класирането по-напред ще  им донесе  бонус след това в жребия“.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков каза пред репортерите, че обстановката и условията за подготовка са добри толкова, колкото могат да бъдат в тази епидемична ситуация.

„ Доволен съм и аз, че лагерът ще бъде в Самоков, защото всичко там е на едно място. Те вече имат опит след домакинството си на турнира от  ФИБА Европа. За състезателите е много важно това, което предстои в Рига и аз вярвам, че ще успеят да се класират за финалите на Европейското първенство“, каза Глушков и уточни, че не са само две залите, които отговарят на условията за домакинство на мачовете за Купата на България.

„Капацитетът на дадена зала няма да бъде от ключово значение за избора на домакин, а дали могат да бъдат спазени противоепидемичните мерки“, сподели Глушков.

Капитанът на националния отбор Чавдар Костов бе категоричен:

„Всички сме много мотивирани за първия мач с Латвия, защото именно от него зависи класирането ни на  финалите на Европейското първенство. Всички отиваме с големи надежди, даже и като фаворити, тъй като все пак ги победихме  като домакини. Трябва да вземем победата на всяка цена, понеже загуба от Латвия ще бъде пореден пирон в ковчега на българския баскетбол. Това означава, че България няма да играе на ЕвроБаскет поне още 2-3 години“.