Ивайло Иванов: "Най-омразно ми е да съм без медал. Можех да съм европейски шампион!"

Ивайло Иванов: "Най-омразно ми е да съм без медал. Можех да съм европейски шампион!"

Днес в пресклуб „България“ най-добрите ни джудисти при мъжете Ивайло Иванов /81 кг/ и Янислав Герчев /60 кг/ получиха премии по 1500 лв от родната федерация за класирането си на 5-о място на Европейското първенство в Португалия. По традиция ръководството на централата начело с доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков стимулира всеки успех на състезание от висок ранг, като средствата се осигуряват изцяло от спонсори. „Хората, които разбират от джудо, знаят, че 5-о място е малък финал“, напомни доц. Стоилов и благодари на момчетата, „които правят нечовешки неща“, не се прибират вкъщи по цяла година заради лагери и състезания, между които няма пауза.

Старши треньорът Атанас Герчев оцени високо представянето на състезателите. „Те показаха, че са мъже“, бяха думите на специалиста за Ивайло и Янислав, които са сигурни участници на Олимпийските игри в Токио това лято. „Не може в една година да имаме два или три върха“, каза още Ат. Герчев и подчерта значението на Европейското първенство като етап от подготовката за Токио. Освен това, календарът е изключително сгъстен, турнирите са един подир друг, затова не остава много време за тренировки, добави старши треньорът. „Янислав 4 пъти трябваше да сваля килограми, което никак не е лесно. Ивайло 40 дни не се чувстваше добре“, посочи наставникът.

„Със смесени чувства съм. Надвих руснак в Португалия, от друга страна не съм доволен. Много малко ми трябваше за медал“, обобщи Янислав. „Не 4, a 5 пъти свалях килограми. Имаше и умора от Анталия /б.а. турнира, който предхождаше Европейското първенство/. Физически бях по-добре, технически ми липсваше усет, но крайната цел е Олимпиадата“, завърши своята самооценка двукратният европейски вицешампион в кат. 60 кг. Янислав е в зоната на олимпийските квоти, с континентална Купа. Конкурентът, който е непосредствено пред него в ранглистата, е с 20 точки повече и това е минимална разлика.

Също недоволен от себе си е най-изявеният български състезател, с най-много отличия на на татамито, Ивайло Иванов. Двукратният европейски вицешампион в кат. 81 кг е направо ядосан: „Най-омразно ми е да съм без медал, можех да съм европейски шампион!“ Джудистът изключва умората като причина за своето 5-о място в Лисабон, тъй като той пропусна последните два турнира преди Европейското първенство. „Не ми идваше така техниката, както трябваше. А като издръжливост бях доста добре“, сподели Ивайло. Той е стопроцентов участник на Олимпийските игри, има вече достатъчно натрупани точки и може да си позволи да води подготовка, без да я прекъсва с далечни пътувания за състезания. Ще пропусне и предстоящия турнир от веригата Гранд шлем в Казан, Русия, от 5-и до 7-ми май. През юни е Световното първенство, а през юли е Олимпиадата. На тези две събития Ивайло ще посвети времето и труда си.

В руския град ще ни представят Янислав Герчев/60 кг/, Божидар Темелков /66 кг/, Марк Христов /73 кг/, Борис Георгиев и Даниел Дичев/100 кг/. При жените ще имаме една състезателка – бронзовата медалистка от Световно първенство Ивелина Илиева /57 кг/, която ще се завърне на татамито след продължително отсъствие поради скъсани връзки. Доц. Стоилов специално благодари на министър Кралев за отпуснатите средства за възстановяване на елитната ни състезателка, която е голямата ни олимпийска надежда в женското джудо тази година. Не е добре, ако направо се яви на Олимпийските игри, без да е участвала на състезания, поясни шефът на федерацията. На Ивелина й предстои лагер в Словения, след това и в Нидерландия. Тя ще участва и на Световното първенство.+866People Reached9EngagementsBoost Post

44