Юрген Матей: Според мен ЦСКА е голям клуб като Аякс

Юрген Матей: Според мен  ЦСКА е голям клуб като  Аякс

На специална церемония в Пресклуб „България“ защитникът на ЦСКА Юрген Матей бе  награден за Играч №1 на 27-ия кръг на efbet Лига. За победния гол срещу Арда нидерландецът получи  6 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 18 футболни треньори и специалисти, а след него останаха Кирил Десподов (Лудогорец) с 5 гласа, Мартин Петков (Левски) с 4 гласа, Родриго Енрике (Черно море) с 2 гласа и Kaлоян Кръстев (Славия) с 1 глас.

Матей призна, че досега не е знаел за тази награда, но много се радва, че я получава.

“Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен – това е голяма чест. Дори не знаех за тази награда. Първо, искам да благодаря на моите съотборници, тъй като без тях нямаше да успея. Винаги се старая да помагам на отбора. Искам да повторя,  че тази награда  е  голяма чест за мен. Мачовете са различни за първенството и за Купата на България. Дори да знаем, че е късно да се борим  за титлата, имаме добър отбор и показваме, че можем да победим Лудогорец. Следващият сезон ще сме още по-близо до тях. Наши грешки ни костваха да завършим наравно или да загубим в някои  важни мачове, затова разликата в точките с Лудогорец  бе голяма. Радвам се, че успяхме  да покажем, че можем да ги победим.  Сега играем по-атрактивно, но и преди, и сега, винаги искаме да печелим. Не мога да си обясня защо досега не можехме да победим Лудогорец в мач от шампионата”.

На въпрос дали финалът за Купата на България е негов първи финал в кариерата му, Матей отговори:

“Стигал съм до полуфинал в Нидерландия. Мачът с Арда ще  е първият ми истински финал, но първо трябва да спечелим мача срещу Локомотив Пд в първенството”.

Попитан с кой клуб в първенството на Нидерландия може да сравни ЦСКА, Матей каза:

“Трудно е да кажа от футболна гледна точка. Но като клуб е голям като Аякс. ЦСКА има много фенове, напрежението е голямо, всички очакват отборът  да печели и  да е шампион. Трудно е да сравня равнището на игра, но според мен ЦСКА и Лудогорец може да се борят с най-добрите в Нидерландия“.

В последните няколко кръга Матей вкарва важни голове за ЦСКА и бе попитан дали не иска да играе в по-предни позиции.

„Късно ми е да ставам нападател. Повече харесвам да вкарвам голове от корнери или свободни удари. Висок съм, но не съм от най-бързите. Не знам дали ще съм добър нападател, но  може да играя малко по-напред, като полузащитник. Но винаги, когато има свободен удар или корнер, мога да помагам на нападателите “, каза Матей и заключи, че по време на мачовете със своя  сънародник и съотборник Мено Кох предпочита да говори на холандски.

“Понякога ми помага да говоря на родния си език с Мено Кох, защото, когато трябва нещо бързо да се направи в мача, е по-лесно. За мен не представлява трудност да говоря на английски с останалите. С него обаче се разбираме по-лесно на родния си език. Важна е комуникацията и да си говорим на терена”.