Даниел Асенов преди Токио’21: „ Всички имаме шанс за титли!“

Даниел Асенов преди Токио’21: „ Всички имаме шанс за титли!“

Това заяви днес в пресклуб „България“ многократният европейски шампион по бокс за младежи и мъже Даниел Асенов /52 кг/, който заедно със световната шампионка за жени Станимира Петрова /57 кг/ и световната вицешампионка Стойка Кръстева /51 кг/ ще представят страната ни на ринга на Олимпийските игри в Токио от 23-и юли до 8-ми август. Тайсъна е убеден, че тримата могат да стигнат не просто до медали, а  да извоюват златото. „Имам самочувствие. В добра форма съм. С 4 мача стигам до финала, с 5-ия печеля финала“, сподели още боксьорът. Той си дава сметка за изравнените сили на всички конкуренти в своята категория.

Помощник-треньорът на националния отбор за мъже Александър Александров е доволен от подготовката на Даниел, който е усъвършенствал уменията си с двама спаринг партньори от националния ни отбор – кубинеца Хавиер Ибанес, който е олимпийски шампион от Младежките Игри през 2014 г  и Ясен Радев, който преди броени дни взе бронзов медал на Европейското първенство до 22 г в Италия. За 24-годишния Даниел Асенов в Токио ще е втората Олимпиада в кариерата му и това е най-важното състезание през целия му път в бокса, стана ясно от думите на състезателя.

За световната и европейска номер едно при жените в кат 54 кг Станимира Петрова в японската столица също ще е второто й участие на Олимпийски игри и за нея това е също върха в кариерата й. Красивата асеновградчанка се боксираше на Олимпийските игри в Рио2016 в по-ниската категория до 51 кг, тъй като нейната категория 54 кг не беше олимпийска. Сега се чувства по-уверена в себе си на 57 кг, натрупала е опит: “ В категорията ми са 20 момичета. Всички са добри, но и всички мога да победя!“, каза с усмивка шампионката и добави, че за разлика от Рио, когато се е страхувала от олимпийската шампионка Никола Адамс, сега няма такава фаворитка, която да я смущава. Нейният личен треньор, олимпийският шампион Петър Лесов, е доволен от подготовката на своята възпитаничка. Той благодари на родната федерация по бокс за осигурените лагери, за всичко необходимо, което са получили. Станимира е трeнирала с три момчета и по преценка на Лесов й остава още съвсем малко, за да достигне до идеалната форма. Титулованата състезателка разкри, че психически трудно се е справила с напрежението на олимпийската квалификация в Париж преди месец, тъй като там бе първият и последен шанс да спечели квота. „Когато виждам, че е изнервена повече, я успокоявам“, каза Лесов.

На 24 юли в Токио ще се боксират състезателките в категорията на Станимира 57 кг,  съобщи генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев. На 25 юли е категорията на Стойка Кръстева, 51 кг, на следващия ден ще са мъжете в кат. 52 кг, на Даниел Асенов. Във връзка с противоепидемичните мерки състезателите ни по бокс ще представят PCR тестове. Те няма да се ваксинират, защото и тримата са прекарали КОВИД-19, стана ясно на пресконференцията.