Проф. Кирил Аладжов представи 12-ата си книга пред звезди и треньори

Проф. Кирил Аладжов представи 12-ата си книга пред звезди и треньори

Новата творба на авторитетния учен в областта на физическата и лечебно-възстановителната подготовка „Наръчник на кондиционния треньор“ събра днес в пресклуб „България“ легендите  на волейбола  Любомир Ганев, Димо Тонев, Петко Петков, многократната шампионка по фехтовка Татяна Димитрова, баскетболните треньори Георги Димитров и неговият син Ивайло, преподавателите в НСА проф. Марин Гъдев и проф. Юлиян Карабиберов, репортери от водещи медии.

В 12-ата си книга проф. Аладжов споделя богатия си опит в продължение на повече от 4 десетилетия, търсейки нестандартни и доказани от самия него методи на кондиционна подготовка. Специалистът е работил в различни периоди с 12 национални спортни федерации – БФС, федерациите по волейбол, баскетбол, хокей на лед, хандбал, лека атлетика, фехтовка, джудо, художествена гимнастика, биатлон, тенис, аеробика. Той има опит и в чужбина с отбори от Франция, Тунис, Азербайджан. В книгата подробно са описани методи, правила и различни видове упражнения в общата физическа подготовка. Проф. Аладжов благодари на своите първоучители, които вече не са между живите – проф. Константин Жалов, доц Тодор Кънчев, проф. Михаил Бъчваров и проф. Петър Бонов. Авторът не е пропуснал да благодари и на всички треньори, с които е работил в дългогодишната си кариера.

„Аз бих разделил медала си от Световното първенство с проф. Аладжов!“ Това емоционално признание направи днес  Петко Петков – капитан на националния ни отбор по волейбол, който през 1986 г. печели бронзов медал от Световното първенство  в Париж. Отличната кондиционна подготовка на Белмекен под ръководството на проф.Аладжов има безценен принос за успеха на българите, стана ясно от думите на волейболиста.

Голяма е заслугата на проф. Аладжов и за 6-отото място на националния ни отбор по баскетбол жени на Европейското първенство през 1993 г в Италия., сподели старши треньорът Георги Димитров. Този успех не е достигнат до ден днешен, въпреки, че ако се върнем по- назад , женският ни баскетбол има сребърен медал от Олимпийски игри /Москва,1980 г/. Г. Димитров си спомни, как баскетболистките са изпълнявали стриктно всяко указание на проф. Аладжов в периода преди Европейското и как слизайки с автобуса от Пампорово до залата в Смолян са пеели хайдушки песни.  

Синът на Георги Димитров, Ивайло, също баскетболен треньор, разказа как в Португалия неговият отбор е побеждавал по-класни отбори, със значително по-голям бюджет. Тези постижения се дължат на проф. Аладжов.   

Многократната републиканска шампионка по фехтовка Татяна Димитрова благодари на своя кондиционен треньор, с когото са заедно вече 40 години. От 10-годишно дете до днес спортистката поддържа перфектна форма именно заради блестящата методика на своя учител проф. Аладжов. Т. Димитрова сподели, че нямаше да бъде това, което е постигнала като състезателка, без кондиционния си  треньор.    

Проф. Аладжов разкри, че вече е започнал да работи върху следващата си книга – “Железният защитник”, посветена на неговия брат, именития футболист на Левски Стефан Аладжов. Железният бивш защитник на синия клуб сподели, че брат му от 3 години не го оставя на мира да се захванат за осъществяване на идеята и вече се е съгласил да започнат. Догодина ръкописът ще е готов, обеща професорът.

Гостите и репортерите на презентацията получиха екземпляр от книгата на проф. Аладжов „Наръчник на кондиционния треньор“.