Ивет Горанова и Стойка Петрова са носителки на Спортен Икар за 2021 г.

Ивет Горанова и Стойка Петрова са носителки на Спортен Икар за 2021 г.

На специална пресконференция в Пресклуб “България” членът на УС на Фондация “Български спорт”  и председател на журито Здравка Йорданова обяви спортистите, които са носители на “Спортен Икар” 2021 г. в различните категории. Тя поясни, че тази година престижната проява се провежда за 29-ти път, а по традиция  след награждаването на носителите на „Спортен Икар“  Българският олимпийски комитет ще връчи своите традиционни отличия на заслужили български спортисти и деятели.

Съвсем очаквано олимпийските шампионки Стойка Кръстева и Ивет Горанова заслужиха приза “Спортен Икар” за 2021 година. Кръстева спечели титлата по бокс в категория до 51 килограма на Игрите в Токио 2020, а Горанова взе златото в дисциплината кумите на каратето при 55-килограмовите.

В категорията “Отбор на годината” наградата е присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова за олимпийския триумф в японската столица през август.

За “впечатляващо представяне” бяха отличени останалите български медалистки от Токио 2020 – олимпийската вицешампионка  Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и състезателките по борба Тайбе Юсеин и Евелина Николова, които се окичиха с бронзови отличия.

Награди в категория “Млад и талантлив спортист” получават Изабела Янкова (17 години, планинско колоездене) и Николай Русев (15 години, спортно катерене).

Призът за “Пробив в световния спорт” се дава на плувецът Йосиф Миладинов и на гребецът Емил Нейков. Миладинов завърши осми на 100 метра бътърфлай в Токио 2020 и стана първият състезател от България на олимпийски финал. Той спечели  и две златни отличия на Европейското първенство Нейков е световен и европейски шампион на  скиф за младежи до 23 години.

В категория “Достойно представяне” е отличен Карлос Насар, който стана световен шампион по вдигане на тежести в кат.  до 81 кг.

С награда за “Висок спортен дух” са наградени вицешампионите от Параолимпиадата в Токио 2020 Християн Стоянов (бягане на 1500 метра T46) и Ружди Ружди (тласкане на гюле F55).

Приза за “Шампионско дълголетие” получава 40-годишният футболист Мартин Камбуров, който през тази година подобри рекорда на Петър Жеков за най-резултатен играч в българския футболен елит.

Наградата за “феърплей” се връчва на Николай Недков (ориентиране), спасил живота на своя конкурент Станислав Пачник (Полша) по време на Световното първенство, както и на футболния рефер Ивайло Стоянов, участвал активно в спасяването на турски международен шофьор при пътно-транспортен инцидент в Кресненското дефиле.

Със специален приз на Фондация “Български спорт” са отличени световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова, състезателите по вдигане на тежести Христо Христов и Божидар Аврамов и европейските шампиони по бокс за младежи Уилям Чолов и Радослав Росенов.

Награди в тази категория за навършване на кръгли годишнини получават и президентът на ТК Левски Явор Цаков, дългогодишният председател на БФБадминтон Пюзант Касабян и членът на УС на Фондация “Български спорт” Здравка Йорданова.

Председателят на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов заяви пред репортерите, че официалната церемония по връчване  на наградите “Спортен Икар” 2021 ще се проведе на 16 декември (четвъртък) от 11:00 часа в Гранд хотел “София”.