Финансистката на ММС блокирала 80 хил. лв на биатлона за лагери. Тежки природни условия за олимпийците ни в Пекин

Финансистката на ММС блокирала 80 хил. лв на биатлона за лагери. Тежки природни условия за олимпийците ни в Пекин

 „Посвещавам“ максималните 8 олимпийски квоти, които спечелихме,  на бившия служебен министър на спорта Андрей Кузманов, заяви днес с чувство на огорчение, примесено с ирония, олимпийската шампионка от Нагано 98 Екатерина Дафовска, която гостува в поредицата на пресклуб „България“ „Часът на шефа“. 

Единствената българка с олимпийско злато в зимните спортове,  която ръководи 12 години федерацията по биатлон, разказа как финансистката на спортното министерство  Кристина Начева е спряла парите, отпуснати от Министерски съвет на 26 октомври м.г. за предстоящите Олимпийски игри  в Пекин. Това са 80 000 лв допълнително за  биатлона, както и за останалите федерации от групата на зимните спортове. При това биатлонистите на България спечелиха максималния брой квоти  – 4 при мъжете и 4 при жените.  Ексминистър Кузманов обаче твърдял, че биатлонът има една квота и един милион лева бюджет, което е твърде много, сподели  олимпийската ни шампионка.

В продължение на 2 месеца  Дафовска  е водила борба за допълнителните средства за олимпийска подготовка и чак на 22 декември, след встъпването в длъжност на новия министър Радостин Василев, парите са постъпили в сметката на федерацията.  Министър Василев е обещал също да направи проверка на деянието на служителката, но така или иначе нанесената вреда е факт – биатлонистите са пропуснали лагери, тъй като разходите за тях се плащат предварително, а федерацията няма с какво да плати, разказа Ек. Дафовска. Другият важен факт е, че финансистката Начева е бивша счетоводителка на федерацията по биатлон и бивша приятелка на съпружески начала на бившия класен биатлонист Красимир Анев, който беше в конфликт с федерацията.   Екатерина Дафовска е горда, че на Зимните Олимпийски игри 8 от 16 спечелени квоти на страната ни са на биатлона и той  ще бъде представен с пълни отбори: Владимир Илиев, Благой Тодев, Антон Синапов и Димитър Герджиков при мъжете, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова при жените.  Тежки природни условия очакват нашите олимпийски представители в Пекин, стана ясно на пресконференцията днес. Снегът е изкуствен, много сух, примесен с пясък и затова много по-бързо пада ваксата от ските.  Вятърът е много по-силен отколкото на пистата в Пьонг Чанг на Игрите през 2018 г., сподели  председателят на БФ Биатлон. Хубавото е, че и четиримата ваксмайстори  на федерацията ще бъдат там, а националните треньори Касперович и Норицин знаят как да водят тренировките при силен вятър, подчерта Дафовска.  В делегацията ни ще има и рехабилитатор. Пострадалата със счупена костица на крака Даниела Кадева се възстановява в момента по програма на немски специалисти и този процес ще продължи.  Важна роля има и проф. Татяна Янчева, която е психолог на грациите от художествената гимнастика, а сега работи с биатлонистите, сподели още Екатерина Дафовска.  Тя очаква достойно представяне на нашите състезатели, тъй като от началото на сезона резултатите им в стартовете за Световната купа се подобряват и максималната си форма ще достигнат през февруари.