Габриела и Стефани Стоеви са №1 на БФ Бадминтон за 2021 г.

Габриела и Стефани Стоеви са №1 на БФ Бадминтон за 2021 г.

На специална церемония в Пресклуб „България“ Българската федерация по бадминтон награди най-добрите си състезатели за 2021 година.

Очаквано първото място е за европейските шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева, които през изминалия сезон  завършиха трети на финалите на Мастърс сериите в Бали (Индонезия) и пети на световното първенство в Испания.

Втора е европейската шампионка до 17 години Калояна Налбантова. Третото място е за Даниел Николов, който спечели Гран при на Унгария и игра финал на турнира в София.

Четвърта е Цветина Попиванова, която заедно с Налбантова спечели бронз на европейското за девойки в Словения, а пето място зае Христомира Поповска.

“Благодарим на федерацията за тази награда.Това беше най-успешният ни сезон, като изключим Олимпийските игри в Токио. Много тежък сезон, но постигнахме целите си. Единствено за Олимпиадата сме още разочаровани, но се надяваме през 2024 година в Париж да се представим по-добре. Ще се борим за трета поредна европейска титла през тазди година “, заяви пред репортерите  Габриела Стоева, а Стефани Стоева допълни:

„Можем да се преборим и за медал от световното с една хубава подготовка и възстановане“.

Сестрите уточниха, че започват новия сезон в Германия през март.

“Започваме новия сезон в Германия, ще имаме четири турнира преди европейското първенство, което трябва да бъде през май, но не се знае къде. Първоначално беше предвидено да се проведе във Финландия, но ще бъде преместено”, каза още Стефани Стоева.

Председателят на БФ Бадминтон д-р Володя Златев обяви, че наистина изминалият сезон е един от най-успешните за спорта в последните години.

„Благодаря на целия състав на националния отбор, който направи 2021-а една много успешна година. Пожелавам им здраве и още по-големи успехи. Сестри Стоеви постигнаха отлични резултати и доказаха, че са най-добри в Европа и са сред елита в света. Радостно е, че младите ни таланти също спечелиха титли и медали от най-силните първенства и турнири при юношите и девойките, което ни зарежда с оптимизъм.За първи път българи са номинирани в топ 4 на европейската централа и в трите главни категории. Сестри Стоеви се борят за най-добър състезател, Калояна Налбантова е номинирана за №1 при юношите и девойките, а Петя Неделчева е сред четирите, който ще се борят за най-добър треньор“, споделиЗлатев и допълни, че победителите ще станат ясни на специална гала на европейската федерация през април в Малта.

Главният треньор на националните ни отбори Петя Неделчева уточни, че подготовката за новия сезон върви според набелязаната програма и очаква добрите резултати да продължат и през 2022 г. От четвъртък до неделя в зала „Европа“ ще се проведе държавното първенство за мъже и жени, в което ще участват най-добрите ни състезатели. В шампионата ще играе и Мария Мицова, която се възстановява след тежка контузия и неуспешна операция.

„Димитър Янакиев все още не е напълно възстановен от контузията на коляното, очаквам  да бъде готов за игра след един-два месеца“, каза Неделчева.

Специални награди получиха и световната вицешампионка за ветерани Мая Добрева и бронзовият медалист Тихомир Киров.

Беше представен и алманахът „55 години бадминтон, скуош и ракетлон в България“.