Росен Барчовски: Отборът на Чехия е фаворит, но имаме шансове да го победим

Росен Барчовски: Отборът на Чехия е фаворит, но имаме шансове да го победим

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски обяви  групата, която ще се готви за двата мача с Чехия от квалификациите за световното първенство. В  разширения състав са 15 баскетболисти, като сред тях  не е звездата на Олимпиакос Александър Везенков. За първи път в групата на България попадна американският център на турския Галатасарай Дейвид Кравиш. По-рано този месец той получи българския си паспорт и вече има права да представлява страната ни в официални мачове.

“Намираме се в едно съвсем обичайно състояние за нашия мъжки национален отбор, а именно – да ни предстоят изключително важни един или два мача. Не сме от тези отбори, които могат да се класират по-спокойно и по-дълго време да имаме шансове пред нас. Обикновено предстоят една или две много трудни и решителни срещи. Ситуацията е еднаква и за нас, и за чехите. От тези два мача може да се реши всичко и най-вероятно така ще се случи. Две победи класират отбора за следващата фаза, а при една победа ще е много важно с каква разлика ще дойде тя и след това зависи от мачовете през лятото – домакинството на Литва и гостуването на Босна. Това са сметки, които, разбира се, трябва да си правим“, каза Барчовски пред репортерите и допълни:

„За мен е далеч по-важно как играем. Когато сме играли добре, когато сме проявявали характер, сме успявали. Отборът на Чехия е победим. Разбира се, води се фаворит, участник на Олимпийските игри, постоянен участник на европейски първенства, по-напред е от нас в класирането, но и те си имат своите проблеми“.

Барчовски обяви и една лоша и две добри новини. Лошата  е отсъствието на Йордан Минчев, който претърпя операция. Барчовски подчерта, че той е важен играч за тима и се надява, че през лятото ще е на линия. Добрите новини са, че Дий Бост ще играе, а вече излезе указ за българското гражданство на Дейвид Кравиш и той ще тренира с отбора.

„Това е играч, който прогресира постоянно. Напоследък играе много силно. При всички положения би бил много полезен“, уточни  Росен Барчовски и обясни каква е ситуацията с най-добрия български баскетболист Александър Везенков и липсата му от окончателния състав на “лъвовете” за предстоящите двубои с Чехия.

 “Направихме предложение към Везенков и към неговия клуб, ако има възможност да играе само във втория мач на 27 февруари. Олимпиакос играе на 24 февруари (срещу Олимпия Милано) и след това на 4 март (срещу Байерн). Чакаме отговор. Тази седмица ще се реши, неприятното е, че той има и контузия и лично аз съм скептичен. На всичкото отгоре, ако може да се включи, ще се наложи той да пристигне директно в Чехия и с една тренировка да играе мач. Това не е добър вариант, но ние ще пробваме, за да знаем, че сме направили всичко възможно”, заключи Барчовски.

Капитанът на националния ни отбор Чавдар Костов поясни, че когато са притиснати до стената, тогава състезателите ни играят най-силно.

„Очаквам всички да се раздадем максимално и да бъдем краен победител от двата мача“, уточни Костов.

Националите се събират на лагер в Правец на 19 февруари, като по-късно ще пристигнат Емил Стоилов и Константин Костадинов, които имат мачове в Испания.

България приема Чехия на 24 февруари от 19:00 ч. в „Арена Ботевград“, а на  27 февруари тимът ни гостува в Пардубице.

Ето съставът на България  за двата двубоя:

Андрей Иванов – Стяуа, Румъния

Емил Стоилов – Естудиантес, Испания

Дейвид Кравиш – Галатасарай, Турция

Александър Янев – Берое

Димитър Димитров – Балкан

Алекс Симеонов – Рилски спортист

Константин Костадинов – Палма, Испания

Чавдар Костов – Левски

Павлин Иванов – Рилски спортист

Венцислав Петков – Левски

Васил Бачев – Академик Пловдив

Мирослав Васов – Рилски спортист

Станимир Маринов – Балкан

Дий Бост – Галатасарай, Турция

Деян Карамфилов – Рилски спортист