Легендата Весела Лечева: Стрелбата да е по-привлекателна, с повече клубове и треньори, реновирана база и максимум олимпийски квоти

Легендата Весела Лечева: Стрелбата да е по-привлекателна, с повече клубове и треньори, реновирана база и максимум олимпийски квоти

Днес в пресклуб „България“  новият председател на Българския стрелкови съюз /БСС/, осемкратната европейска шампионка, петкратната номер едно в света, два пъти олимпийска вицешампионка  Весела Лечева представи своята програма за развитие на спорта, а също и новите членове на Управителния съвет.

Тя благодари за доброто наследство, с което поема ръководния пост от другата легенда Мария Гроздева – внушителен брой медали, спечелени от родните състезатели при мъже и жени, юноши и девойки на европейски, световни първенства, световни купи, както и олимпийския сребърен медал на Антоанета Костадинова  в Токио. В знак на признание към цялостната дейност на своята предшественичка,  Весела Лечева  поднесе изящен букет на Мария Гроздева.  Двукратната ни олимпийска шампионка на пистолет се оттегли от управлението на БСС, но тя не скъсва с любимия си спорт, тъй като е в президиума на Европейската конфедерация по спортна стрелба.  Безспорно, да имаме представител на такова високо ниво е от голямо значение за нас, подчерта В. Лечева. Тя съобщи, че се подготвя провеждането на първи международен турнир  по стрелба в София. Освен това, ще кандидатстваме за домакинство на европейско първенство.

Весела Лечева подчерта, че един от приоритетите е да имаме възможно най-много квоти за Олимпийските игри в Париж 2024. Тя очаква още тази година на предстоящото Европейско и Световно първенство състезателите ни да си  осигурят място за най-големия спортен форум във френската столица. 

За да се гарантира доброто бъдеще на един от най-успешните български спортове, в програмата на В. Лечева и нейния екип е включено увеличаването на броя на клубовете и на треньорите.  Специалистите не достигат и ще се търси вариант за привличане на млади кадри от Националната спортна академия, дипломирани по специалността спортна стрелба.  От години у нас заплащането на треньорите е ниско и докато държавата не помогне за това, БСС ще търси начин за стимулиране чрез бизнес и спонсорски пулове, стана ясно на пресконференцията.

В залите да  влязат много повече деца е друга основна задача пред новото ръководство на стрелбата. „Стрелбата има собствена красота и чар и трябва да направим така, че да привлечем най-малките“, сподели  новият председател на БСС.  Стрелбата може да стане  достъпна и разбираема за всеки чрез новите технологии, така че във всеки момент да се вижда всеки един състезател и какво е направил.  Прави впечатление, че сред новите членове на УС на стрелковия съюз е собственик на IT фирма.

Една отколешна болка  на стрелците е липсата на добра национална база. На стрелбището в кв. Гео Милев не е правено никакво подобрение от 40  години насам.  В. Лечева е решена да се справи с този проблем, да получи средства за ремонт от бюджета, така че условията за подготовка да отговарят на съвременните стандарти.  Що се отнася до средствата от бюджета за текущи разходи, Весела Лечева се надява забавянето на финансите за спорта тази година поради по-късното приемане на държавния бюджет, да не се отрази на подготовката и състезателните резултати.  Ситуацията обаче е трудна, федерацията вече сама е платила покупката на билети, както и другите разходи за участието ни на Световната купа в Кайро, която се провежда в момента.