Спортист №1 на февруари Алберт Попов се цели в топ 15 на финалите на Световната купа

Спортист №1 на февруари Алберт Попов се цели в топ 15 на финалите на Световната купа

Българският герой на Зимните Олимпийски игри в Пекин Алберт Попов и личният му треньор Ивайло Борисов днес получиха наградите за №1 на м. февруари в традиционната анкета на пресклуб „България“ сред спортните редакции. На церемонията присъстваха вицепрезидентът на БФ Ски Георги Бобев и пресаташето на федерацията Пламен Вълков.

Нашият скиор, който се класира 9-и в слалома на най-големия спортен форум в света, събра 19 от общо 24 гласа. По 2 гласа имат Благой Тодев /световен вицешампион и носител на Младежката купа на Международния съюз по биатлон/ и баскетболистът Александър Везенков /най-добър играч в Евролигата/. С един глас е Евелина Николова, носителка на Купата при жените в турнира „Дан Колов-Никола Петров“ и първа на турнира „Яшар Догу“.

Алберт бе избран за спортист на месеца и през 2019 г и през 2021г, когато се класира на 6-о място в нощната надпревара за Световната купа в Шладминг, Австрия. Това е любимото ми състезание, призна талантливият скиор.

При треньорите за м. февруари Ивайло Борисов води с 11 гласа, следван от старши треньора на националния баскетболен отбор за мъже Росен Барчовски /8 гласа/, Жоел Арате /старши треньор на националния отбор по бокс за мъже, 2 гласа/. Следват трима старши треньори с по един глас – Камило Плачи /ВК Хебър Пз/, Александър Касперович /национален отбор по биатлон/, Петър Касабов /национален отбор по борба за жени/.   

“Постижението на Алберт е много голямо, тъй като България е малка страна и отстъпва по редица показатели на водещите страни в зимните спортове. За сравнение – разходите за алпийските ски на швейцарската федерация са 30 пъти по-големи отколкото на българската федерация. С три спортни центъра и 10 клуба у нас, Алберт се класира в топ 10 на слалома в Пекин, като се има предвид, че в тази дисциплина конкуренцията в света е най-силна – 5000 са състезателите, повече отколкото в тениса”, подчерта Георги Бобев.  „Зад този резултат стои малък, но сплотен екип, който полага страхотни усилия, за да може да се конкурираме с големите нации. За България да има представител в топ 10 в слалома на Олимпиада е много, много голям успех. Сигурен съм, че предстоят и по-големи крачки напред“, убеден е вицепрезидентът на ски федерацията.

Алберт сподели, че е бил спокоен на Олимпиадата и въпросните 36 стотни, които го разделиха от бронзовия медал, го зареждат допълнително с амбиция да покаже своите способности.  „Трябва да си много добре подготвен физически, но психиката определя малко или много твоя резултат. Тук също доста сме напреднали – да вярвам в себе си, да знам какво мога, да стартирам спокоен – и това ми дава поле за изява. Знам, че рано или късно, като работим толкова усилено, успехът ще дойде”, каза още най-класният ни алпиец. Той е толкова позитивно настроен и уверен в себе си, че когато например се е класирал 15-и и си поставя за цел да бъде 10-и и го постига, Алберт го изживява все едно, че се е качил на подиума, обясни своята психическа нагласа скиорът.

„Той има сили дори и за подиума“, коментира треньорът на Алберт Ивайло Борисов предстоящото му участие тази неделя на финала на Световната купа в Куршевел, Франция. Скиорът ще е удовлетворен , ако влезе сред първите 15 и събере точки за следващия сезон в турнира за Световната купа, стана ясно от думите му на пресконференцията днес. Българинът се класира за финалите за втори път в кариерата си след 2019 г.  „Пистата е с добър наклон, което отговаря на карането на Алберт. Надяваме се нещата да се получат добре. Ние сме минали през всичко и сме подготвени“, добави Борисов.

След финалите на Световната купа, в края на март у нас предстоят държавни първенства в Банско, информира Г. Бобев. Освен Алберт, се очакват най-добрите словенци и хървати, които после да останат на лагер в зимния ни курорт. „Това ще е добра възможност за младите български състезатели да проверят докъде са стигнали“, добави вицепрезидентът на БФ Ски.  Алберт Попов ще има 10-ина дни почивка след тежкия сезон преди да започне кондиционна подготовка за следващия сезон, допълни Бобев.