Благой Тодев: „Беше невероятен сезон за мен! Има какво още да подобрявам!“

Благой Тодев: „Беше невероятен сезон за мен! Има какво още да подобрявам!“

Това заяви днес в пресклуб „България“ 20-годишният биатлонист след церемонията по награждаването му за спортист на януари. С 16 гласа от медиите талантът от Банско оглави  анкетата за първия месец на годината, след като грабна златния медал в индивидуалната дисциплина на 15 кг на Европейското първенство в Поклюка, Словения. След Олимпийските игри в Пекин през февруари той завоюва и сребърното отличие в преследването на Световното първенство за младежи и девойки в Солт Лейк Сити, САЩ, както и малкия кристален глобус в надпреварата на 15 км за Купата на Международния съюз по биатлон.

“Беше невероятен сезон за мен! Всичко е изключително интересно! Имах европейска титла, медал от световно първенство, участвах на олимпийските игри в Пекин и спечелих точка за Световната купа при мъжете. Надявам се в бъдеще да има още успехи, както за мен, така и за всички останали в отбора”,  обобщи Благой Тодев.  

Той сподели изпитанието, което е преживял преди Олимпийските игри в Пекин през февруари. “Точно преди излитането за Пекин заболях от коронавирус. Тогава бях на лагер в Германия, но използвах времето, за да тренирам здраво. За да се адаптирам, тренирах в 4 и 5 часа сутринта, но на Олимпийските игри проблем бяха ските”, разказа европейският шампион и световен вицешампион  Благой Тодев.

Той си дава ясно сметка, че му предстои още сериозна работа за спортно-техническото усвършенстване, за да постига успехи и през следващите сезони.  “Има много неща да подобрявам. Трябва да работя във всеки аспект, но имаме добри треньори и състезатели, които да ме дърпат напред. Ако треньорският щаб остане, съм сигурен, че добрите резултати ще дойдат”, каза биатлонистът.

Президентът на БФ Биатлон Екатерина Дафовска  даде много добра оценка за сезона, но заяви, че проблемите с финансирането поради липсата на бюджет от ММС са довели до известно напрежение.

“Оценката за сезона е добра. Много добро представяне на олимпийските игри. Очаквахме малко повече от Владимир Илиев и Милена Тодорова, което може би ги натовари повече. Отлична оценка давам на юношеския отбор и на Благой Тодев с тези награди за България!  До следващите олимпийски игри трябва да сформираме нов подмладен отбор и да имаме нови успехи!”, заяви олимпийската шампионка от Нагано’98 .

Тя разкри трудностите, пред които е изправена федерацията по биатлон. „В края на годината нямахме никакви средства и не проведохме лагер в чужбина на целия отбор, което доведе до напрежение. Реагираха едва в края на януари, отпуснаха ни финансиране за три Световни купи и това е.  Досега сме във все същата ситуация, караме на мускули и заеми. Изключително тежка година, смениха се правителства и министри. Заради това се получиха търкания между състезатели и федерация. Сега дължим пари на много фирми, караме ги да изчакат, докато подпишем договора с Министерството. Състезателите и треньорите не са получавали заплати за февруари, а вече е краят на март”, добави Дафовска.

Старши треньорът на националния отбор Александър Касперович оценява високо качествата на състезателите.  Специалистът подчерта, че Благой има прогрес в стрелбата, напредва и с беговата подготовка, но всичко трябва да е на етапи, постепенно. Важното е, че е мотивиран, добави Касперович.  Той е категоричен, че има много добри млади състезатели и българският биатлон има бъдеще.  Към мъжкия национален отбор в състав Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, през следващия сезон ще се присъединят двама млади биатлонисти –  Васил Зашев и Константин Василев. 

По-сложна е ситуацията при девойките,  каза Ал. Касперович.  Валентина Димитрова, Стефани Йолова и Лора Христова спечелиха бронзов медал в щафетата при девойките на Световното първенство в САЩ.  А Лора Христова стана 6-а. Милена прогресира. Момичетата още са много млади.  В тима е и Мария Здравкова. В отбора трябва да има вътрешна конкуренция, подчерта старши треньорът.

Да имаме добре изграден отбор при жените за Олимпийските игри в Милано 2026 е една от основните цели на федерацията, напомни Екатерина Дафовска.