Над 200 гимнастички ще участват в двата големи турнира през април в столицата - Купа „София“ и Световната купа

Над 200 гимнастички ще участват в двата големи турнира през април в столицата -  Купа „София“ и Световната купа

В началото на април София ще бъде  домакин на две големи състезания  по художествена гимнастика – международният турнир за купа “София” от 1 до 3 април в зала “София” и  Световната  купа  от 8 до 10 април в “Арена Армеец”, каза на пресконференция в пресклуб „България“ генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова и подчерта:

„Много съм щастлива,  че Българска федерация по художествена гимнастика и през тази година може да организира тези две състезания, защото на фона на международната обстановка много турнири отпадат. И двете надпревари са част от подготовката на българските гимнастички за Европейското първенство през юни в Тел Авив (Израел)”, каза Атанасова  и добави, че заявка за участие за Купа „София“ са подали 59 девойки и 40 жени от 20 държави. България ще участва с всички националки в двете възрастови групи. При девойките за призовите места ще се борят  Дара Стоянова, Елвира Краснобаева, Жана Пенчева, Никол Тодорова, Цветейоана Пейчева, Дара Малинова, Виктория Христозова, а при жените Магдалена Миневска, Радина Томова, Лъчезара Пекова, Татяна Воложанина, Ева Брезалиева, Боряна Калейн и Стилияна Николова. За първи път този турнир ще има награден фонд за състезанията при жените, който е в размер на 20 хиляди евро.

 За Световната купа са заявени 43 индивидуални състезателки и 9 ансамбъла.

„Няма да участват гимнастички от Русия и Беларус, но ще има състезателки от Украйна, които тренират в Италия. Броят на ансамблите не е голям, явно все още не са готови съчетанията на много отбори, тъй като новият правилник влезе в сила в края на миналата година. Не получихме заявки от  Италия, Украйна и САЩ, затова поканихме ансамблите на Израел и Гърция. Ще видим две изгряващи звезди от Израел, две добре познати гимнастички от Италия. На Световната купа ще видим всички програми по новите правила, надявам се на едно оспорвано и атрактивно състезание. Имаме честта на Световната купа технически делегат да бъде новият президент на Техническия комитет към ФИГ Ноха Абу Шабана от Египет, чието първо Световно първенство на този пост ще бъде в София през септември. Официален гост ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе“.

Атанасова поясни, че старши треньорът на националния ни ансамбъл Весела Димитрова се опитва да бъде различна, направила е  едното съчетание авангардно, другото – по-българско.

„Много впечатляващ и млад отбор, предстои му обиграване, сложно е и изисква време. Опитваме се да осигурим максимален брой участия в турнири. Гимнастичките от новия ансамбъл трябва до Световното първенство през септември, за изключително кратко време, да направят това, което другите сториха за три години. Целта на Световното е място в тройката, което ще гарантира и квота за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.. Световната купа ще свери часовниците на треньорите спрямо другите отбори и как се случват композициите при новите правила“.

Главен съдия на международния турнир е Рада Вражева, а на Световната купа Християна Тодорова.

Вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова заяви пред репортерите, че всички са очаровани от силния старт на нашите гимнастички на големите турнири през март  в Атина и в Марбея и очаква те да се представят още по-добре пред родна публика. А за самата нея предстои дебют.

“Международният турнир този уикенд ще бъде много интересен най-вече за българките, защото ще бъдат в пряка конкуренция. Мислех, че без Русия и Беларус ще бъде по-безинтересно, но в момента е много по-цветно, всеки ще се бори за призовите места. Призовавам всички фенове на художествената гимнастика да бъдат в зала “София” и в “Арена Армеец” да подкрепят българките, а и всички други гимнастички”, каза  Владинова и сподели, че на турнира за Купа „София“ ще бъде нейния дебют като съдия на международно състезание у нас.

“В петък ще съдийствам за първи път в България. Ще подходя отговорно, както и към всичко друго, което правя. Ще защитавам България и на това ниво”.

Росина Атанасова разкри, че вече са подписани договорите с Министерството на младежта и спорта за провеждане на Световната купа  през април и на Световното първенство през септември в София.

“Миналата седмица подписахме договорите за Световната купа и Световното първенство, защото трябваше да преведем вноската към Международната федерация. Министерството  на младежта и спорта реагира адекватно. Подписахме и договора за дейността. Имахме среща с министър Василев, който обеща да ни помага. Поканили сме го да открие официално Световната купа в София”, добави Атанасова.

Турнирът Гран при “Жулиета Шишманова”, който трябваше да се състои през август в Бургас няма да може да се проведе в града заради проблем със залите, но федерацията прави всичко възможно той да се състои на същите дати в София.

Атанасова заключи, че на редовното Общо събрание на БФХГ  са приети 6 нови клуба за членове на федерацията.