Боряна Калейн с трета „Златна България“ и ново съчетание на бухалки на Световното първенство у нас

Боряна Калейн с трета „Златна България“ и ново съчетание на бухалки на Световното първенство у нас

„Кралицата на фуете“, както я наричат наблюдателите  и „Гимнастичка на 2021 г“ на Европейската гимнастика Боряна Калейн днес получи наградите за спортист на м. юли в традиционната анкета на пресклуб „България“ сред спортните журналисти  – значката „Златна България“ и подаръчен ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд за двама. Талантливата възпитаничка на треньорката Марияна Памукова бе избрана за номер едно още  два пъти миналата година.

Двукратната вицешампионка на Стария континент от 2021 г и 2022 г  заслужи признанието на медиите за представянето си на Световните игри в САЩ миналия месец – златен медал на обръч и сребърен на лента. Този успех донесе на  Боряна 14 гласа от спортните редакции. На второ място с 5 гласа е бронзовият медалист по гребане в дисциплината скиф на Световното първенство за мъже до 23 г. Емил Нейков. Следващият в класацията с 3 гласа е младият лекоатлет Лъчезар Вълчев, който стана европейски шампион на троен скок при юношите до 18 г, следван от звездата на планинското колоездене Изабела Янкова, която грабна бронзовия медал в спускането на Световната купа в САЩ.  

След церемонията Боряна Калейн и Марияна Памукова споделиха, че подготовката за Световното първенство по художествена гимнастика в София след месец върви добре.  Събитието е в зала „Арена  Армеец“ от 14-и до 18-и септември. Правим моделирани тренировки, поясни треньорката, тъй като форматът на индивидуалното е доста тежък и в късните часове на деня, което не е обичайно за художествената гимнастика. Боряна ще покаже практически ново съчетание на бухалки, стана ясно още от думите на Марияна Памукова.  “Има промени в съчетанията ми, които бяха неизбежни, за да се повиши оценката за трудност“, каза Боряна за новите елементи след Европейското първенство в Тел Авив.

Преди Световното първенство гимнастичката ще участва на Световната купа в Клуж, Румъния от 26-и до 28-и август заедно със Стиляна Николова, която направи отличен дебют през юни на Европейското първенство в Израел като спечели бронзов медал в многобоя. „ Световната купа в Клуж ще бъде много силно състезание, тъй като много турнири бяха отменени и тя ще бъде последна преди шампионата в София. Състезанията пред българска публика са винаги по-различни, защото отговорността е по-голяма. Напрежение ще има, няма да е спокойно”, сподели още Боряна Калейн. В събота и неделя Калейн и Николова ще играят демонстративно в рамките на международния турнир по художествена гимнастика за приз “Жулиета Шишманова” в Бургас.