Обиколката на България с рекорден интерес от чужбина и награден фонд

Обиколката на България с рекорден интерес от чужбина и награден фонд

69-ата Международна колездачна обиколка на България ще  стартира на 27-ми август в София и ще финишира на 1-ви септември в Момчилград.  Тази година интересът към голямото събитие бележи рекорд – 128 отбора  са искали да се включат в надпреварата. Родната федерация  е преценила , че може да приеме заявка  от 20-22 отбора, съобщи днес в пресклуб „България“  председателят на централата Драгомир Кузов. Страната ни за първи път от 2017 г. ще бъде представена от национален отбор, каза още той. Състезателите са от различни континенти – Европа, Азия, Америка. Сред тях са победителите от 2020 г и 2021 г. – полякът Патрик Стош и германецът Имануел Щарк. Организаторите ог БФК с основание  се похвалиха  също, че повече от 10 год. за участниците в Обиколката  не е имало такъв награден фонд както тази година  – 25 000 лв. От тях една трета са за генералното класиране, останалата част са за етапите.  

Общата дължина на маршрута в предстоящото издание на Обиколката е около 800 км , разпределени в  пролог, 2 полуетапа и 4 етапа. Трасето е много по-трудно, денивелацията  е  голяма, коментира заместник-председателят на БФК Любослав Венков.

Прологът е в събота, 27 Август,  в София  с дължина от 1 км около храм – паметника  „Св. Александър Невски“ . Представянето на отборите ще бъде в 16:00 ч., а началото на пролога се очаква около 17:00 ч. като състезателите ще стартират през интервал от 30 секунди. Всички посетители и фенове ще могат да се запознаят с участниците в Обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка . Организаторите  ще зарадват  също  публиката с интересна експозиция от ретровелосипеди по случай 120-годишнината от основаването на колоездачния съюз  у нас.

 Официалният старт на състезанието ще е в неделя, 28 август, пред главния вход на националния стадион „Васил Левски“ в 12:15 ч.,  след което колоездачите ще преминат първия етап София – Пловдив с дължина от 177 км.

На 29-и август е вторият етап Пловдив – Троян е с дължина от 106 км, като стартът  ще бъде на изхода от с.Граф Игнатиево в 14:15ч.  Финалът пред сградата на Община Троян се очаква да бъде около 16:40 ч.

В третия ден от Обиколката състезателите ще трябва да изминат два полуетапа. Първият Троян – Габрово е 72 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 9:15 ч.. Финалът в Габрово пред Общината се очаква да бъде около 10:55 ч.

Вторият полуетап Трявна –Сливен ще стартира в 15.30 ч, финалът се очаква да е около 18.30 ч.

Четвъртият етап Сливен – Бургас е дълъг 144 км като стартът ще бъде даден в 14 ч. пред Община Сливен, а финалът в Бургас пред Общината се очаква около 17:20 ч.

Последният етап в първия ден на септември е Чирпан – Момчилград  с дължина от 160км. Стартът е предвиден за 13 ч. пред Община Чирпан, а финалът в Момчилград на ул. Гюмюрджинса се очаква около 16:30 ч.

Освен на главния победител, награди ще бъдат връчени на най-добрия катерач, най-активния състезател и най-добре представилия се състезател до 23 г.

Около 350 000 лв струва цялата организация на Обиколката, споделиха още днес от Българския колоездачен съюз. От тази сума 172 000 лв са средства от Министерството на младежта и спорта. Много голяма тежест за федерацията са разходите за полицейска охрана – 220 000 лв  са платени по това перо за Обиколката, оплака се ръководството на централата. Именно поради това   се търсят предимно затворени пространства   за провеждане на състезания като паркове, където охраната струва малко пари за разлика от шосейните  стартове. В повечето страни от ЕС охраната не се заплаща от федерациите, поемат я общините, казаха още ръководителите на Българския колоездачен съюз.

Непосредствено  след Обиколката на България, на 3-ти септември,  ще стартира традиционното състезание „По пътя  на римляните“, което ще се състои в два етапа. Маршрутът е Разлог-Банско-с. Баня. Част от участниците в Обиколката ще се включат и в тази надпревара.