Ивет Горанова ще подкрепя младия ни отбор на Европейското първенство в "Арена София"

Ивет Горанова ще подкрепя младия ни отбор на Европейското първенство в "Арена София"

Олимпийската шампионка по карате от Токио в кат. 55 кг Ивет Горанова ще бъде в зала „Арена София“ тази седмица в петък и събота, за да подкрепя младия ни отбор на Европейското първенство, съобщи тя на специален брифинг в пресклуб „България“. Много е важно те да не са сами, да имат самочувствие, че ще успеят, каза звездата. Българската национална федерация карате /БНФК/ разчита и на силна подкрепа от публиката, стана ясно от думите на генералния секретар Борис Николов. Състезанията са цял ден на 4-ти и 5-и ноември, като официалното откриване е първия ден в 13 ч. Входът за всички е свободен. Европейското първенство се провежда със съдействието на Министерството на младежта и спорта и е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Ще разчитаме на 65 състезатели в трите възрасти – до 16г, 18г и 21 г, информира Валери Димитров – европейски шампион  с 21 титли и три пъти световен първенец по карате.  Младите ни надежди ще претендират за отличията в конкуренция  с 850 каратеки от 20 държави, но най-важното е, че са отбор, смята В. Димитров. В състава са включени опитни каратеки и дебютанти, специално подготвени за първенството.

Родните представители на бойното изкуство отдавна са доказали своята класа и продължават да го правят. В края на септември на Световното първенство в Полша Валери Димитров и Иванка Попова спечелиха бронзови медали, които ни изстреляха на пето място на планетата. Сега домакинството  на Европейското първенство ни държи в тройката като организатори на събития на Стария континент, подчерта Борис Николов.

Ивет Горанова обяви, че с участието си в края на миналата седмица на международен турнир в Букурещ, на който спечели 2 златни медала,  е започнала подготовка  за следващия сезон. Олимпийската ни шампионка е извоювала победите на кумите в кат. 61 кг и Open.   „Честно казано, в Open е по-голямо предизвикателство за мен, видях върху какво има да работя. Другата седмица ще пътувам за Сърбия, където ще има международен лагер с участието на състезателки от Япония”, сподели още  Ивет.  Тя изрично обясни, че няма намерение да сменя категорията си 55 кг,  но на тренировки играе на 61 кг, защото после й е по-лесно с по-леките съпернички. Основна цел за 2023 г са Европейските игри в Полша, на които Ивет Горанова ще защитава титлата си от 2019 г., обяви Б. Николов.

Генералният секретар на БНФК уточни още, че все още няма официално потвърждение, че карате ще се завърне в програмата на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028, но се работи усилено това да се случи.

В събота и неделя във Велико Търново ще се проведе Национална купа по карате за всички възрасти.