Тити Папазов: В баскетбола няма война между Левски и ЦСКА

Тити Папазов: В баскетбола няма война между Левски и ЦСКА

В понеделник,  21 ноември, от 19.00 ч. в зала „Универсиада“ ще се играе мачът между Левски и ЦСКА от 6-ия кръг на НБЛ. За предстоящото Вечно дерби в баскетбола, което  ще се играе отново след 13-годишно прекъсване, двата клуба дадоха съвместна пресконференция в Пресклуб „България“.

 Президентът  на  Левски Константин Папазов увери, че в баскетбола няма война между “сини” и “червени

“Най-важното е, че това рано или късно щеше да се случи. През лятото говорих с Цветомир Найденов и той ми каза, че ще помогне на ЦСКА. Успяхме да направим така, че да ни има и нас, най-вече благодарение на изключителния компромис на играчите. Искам да се разбере – не мога да коментирам другите спортове. Между Левски и ЦСКА в баскетбола няма война. Има огромно дългогодишно приятелство. Ние сме си  безумно близки и ние искаме да покажем, че в тази дивотия и съсипана от простачество държава, това няма да ни повлияе на нас. Ние ще покажем какво значи спортното съревнование между Левски и ЦСКА. Много скоро Левски и ЦСКА ще имат общ спонсор. Убеден съм. Мисля, че ще бъде доста скоро. Ние ще имаме общ спонсор и ще бъдем бялата лястовица и бялата сова.Най-важното е да няма война между нас. Искаме да дадем пример!“

Папазов посочи, че Левски е на 100% подсигурен. Днес е 79-и ден, откакто отборът тренира без играчите да получават заплати, но днес или утре ще си получат първата заплата. Финансово отборът е обезпечен за този календарен сезон.

„ Аз имам личен проблем, че съм от 28 години със сериозно присъствие в баскетбола. Освен огромната ми амбиция, аз държа много на думата си. Ние сме шампиони по морал”, заключи Папазов.

Президентът на ЦСКА Роберт Гергов определи като историческо предстоящото Вечно дерби срещу Левски.

 “Ще се играе  това дерби, което за нас е наистина историческо и много се радвам, че стигнахме дотук. Благодарение на нашата  усърдна работа в продължение на 10 години с юноши. Успяхме да изградим и мъжки отбор  с подкрепата на нашия спонсор ефбет. На днешната дата футболистите победиха Франция  през 1993-а година, но това е свързано и с баскетболно събитие, което покрай футболния резултат остана в миманса. Тогава ние играхме с Франция в Ямбол и ги бихме. Пътувахме от Ямбол до София и спряхме край едно заведение, за да гледаме футболния мач. Нямаше как да не спомена  тази дата, която е свързана и с баскетбола”, заяви Гергов.

Наставникът на Левски Димитър Ангелов призова баскетболните фенове да напълнят залата за първото Вечно дерби от 13 години насам. Ангелов каза още, че в отбора му няма кадрови проблеми и засега ще влезе с пълна мощ в битката с “червените”

“Това, което се случва с ЦСКА, е голям плюс както за феновете, така и за българския баскетбол и за спорта като цяло. Дълго го чакахме това, имаше индикации преди няколко години да се случи, но предполагам, че  поради финансови причини нещата не се получаваха. Чакаме го този мач, знаете какъв е зарядът. Това, което се случва на терена, си остава там, извън него сме добри приятели и работим заедно в националните отбори дълги години. Искаме да запазим добрия тон. Искам да призова хората, които обичат баскетбола, да напълним зала “Универсиада”, защото аз съм играл в пълна зала и чувството е страхотно. Понеделник е работен ден, мачът е от 19:00 ч., надявам се да успеем да напълним залата и да стане един прекрасен празник за баскетбола. Нещата в нашия спорт вървят към по-добра светлина и по-добро бъдеще. Този мач ще покаже, че баскетболът върви в правилна посока“.

Ангелов заяви, че Левски е имал много тежка програма от началото на сезона. Играли са с отбори, които изявиха претенции да се борят за медали.

„Тази година сме с по-скромна селекция и благодарение на Тити, който успя да спаси отбора, ние съществуваме. ЦСКА толкова години се бореше да се върне, ние сега се борим да останем. Изиграхме един лош мач в Ботевград, за който аз бях виновен за загубата. Взехме много важна победа в Бургас. Мачът с ЦСКА е важен, но не решава нищо. По Нова година всички отбори ще направят смени и ще добавят играчи. Играем за победа, но дори една загуба няма да означава нищо”, сподели Ангелов.

Старши треньорът на ЦСКА Росен  Барчовски  подчерта:

“Когато преди два-три дни ми казаха, че ще даваме съвместна пресконференция, бях леко шокиран, защото такова нещо досега не сме правили, камо ли между ЦСКА и Левски. В първия момент не реагирах добре. Нас ни чака битка, а ние ще седнем на една маса заедно. Как ще го възприемат хората и феновете… Казах му на Любо Пенев и той не повярва. Замислих се, че има нещо много по-голямо от някаква битка и съперничество. Това е спортът, феърплея – нещо по-важно от победите и загубите. Те се случват и са се случвали. Имам и много победи, и много загуби в такива дербита. Светът не свършва. Но светът започва, когато се връща нещо хубаво. 13 години не са никак малко. Тогава имаше играчи, които започваха като юноши, а сега вече са се отказали или са ветерани. Това е добър знак за феновете, за да покажем, че нещата са нормални и човешки. На терена е битка, отвън не. Отвън сме приятели, както трябва да бъде. Ние не сме футбол. Ние имаме претенции да се считаме за интелигентен спорт и сме такива“.

Барчовски заяви, че и двата отбора не са в това състояние, което им приляга като име. Не са някакви суперсили, нито лидери, нито фаворити за медали. А пресконференции дават най-големите отбори.

„ След това си казах “защо пък не, ние сме ЦСКА, те са Левски”. Няма нищо срамно, а помагаме и на популяризацията на спорта. При нас проблематичен е Венци Петков. Все пак има още три-четири дни. В последния момент ще решим дали ще бъде в състава и колко ще играе. Другите до този момент са здрави. Доста хора от Левски дойдоха при нас. Бях се огледал и в Асен, и Златин, но те имат фенски изкривявания към Левски. Затова не посмях да говоря с тях. Също и към Митко Ангелов имам интерес, но не искам да бъркам нещата. Това в рамките на шегата. Нормално в новия отбор на ЦСКА да има играчи от Левски. В София досега  нямаше друг отбор. За да мога да работя със спокойствие в ЦСКА, изключителна роля има това, което Чакмаков и Гергов са направили. Без юношите нямаше да го има този отбор. Изключително важно нещо е детската школа. Без да се гради отдолу, няма как да стане“,заключи Барчовски.

Капитанът на Левски Асен Великов  заяви, че се надява, че със завръщането на Вечното дерби интересът към баскетбола в София ще бъде възобновен

“Доста години в София имаше само един баскетболен отбор. Не съм се задълбочавал в статистиката, но в София беше най-ниска посещаемостта на мачовете. Надявам се, че със завръщането на това дерби и завръщането на ЦСКА в София ще бъде възобновен интересът към баскетбола. Феновете на двата отбора се вълнуват, защото Левски и ЦСКА в какъвто и спорт да играят, винаги ще има интерес“. 

Крилото на ЦСКА Алекс Симеонов  каза, че се надява всичко да протече в рамките на нормалното и двубоят да се превърне в баскетболен празник.

“Това ще е първо такова дерби за нашия отбор. В отбора на Левски Асен и Златин са участвали в такъв мач. Ние всички чакаме с нетърпение този сблъсък. Каквото и да кажа, ще повторя всички останали. Аз също ще се радвам на пълна зала. Надявам се всичко да протече в рамките на нормалното, да няма скандали и проблеми извън терена. Надявам се и всички да сме здрави дотогава, за да покажем това, върху което сме работили. Да стане един хубав мач, по-добрият да победи и да стане един празник. Много пъти съм казвал, че мачовете с Левски са малко по-специални. Аз и моите съотборници ще дадем всичко от себе си. Нека по-добрият победи”, заключи Симеонов.

Накрая на пресконференцията Константин Папазов, който доскоро бе част от Надзорния съвет на футболния Левски, заяви, че се надява изпълнителният директор на Левски – Иво Ивков да не е визирал него при заканата си да съди членове на Надзорния съвет на „сините“.

“Искрено се надявам да не съм аз”, каза Папазов и  изрази спокойствие за бъдещето на Левски, независимо от продължаващите проблеми в клуба.

“За прехвърлянето на акциите всичко от А до Я е моя режисура. На 10 юни в знак на благодарност Наско Сираков каза, че ми прехвърля 35 процента от акциите. Той има биволско спокойствие. Убеди ме и мен да се правя на луд. Да знаят, че всичко е свършено. Ако с нещо съм горд за двете години, в които бях в Левски, то е договорът с „Палмс бет“, който е моя и на Наско Сираков заслуга. Подписахме за 70 процента над офертата. „Палмс бет“ е реалният спасител на Левски.  От 2014 година тъмни сили се опитват да се домогнат до Левски, а  Сираков е онкологът, който отстрани раковите образувания. Спокоен съм, че Левски има изключителен хоризонт“, заключи Папазов.