Венцеслав Стефанов: Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския футбол.

Венцеслав Стефанов: Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския футбол.

Президентът на ПФК Славия Венцеслав Стефанов  даде по традиция в Пресклуб „България“ оценката си за завършилия шампионат и представянето на „белия“ отбор в него. Както винаги, той говори и по актуални проблеми на българския футбол, формата на първенството и националния отбор.

„Моето мнение за формата на първенството е същото като на Ангел Славков. Винаги, когато са били 16 отбора е имало 30 кръга плюс мачовете за Купите. Видяхме, че има много недобри решения, меко казано. Има квалификации, има приятелски мачове международни. Националите не могат да се възстановят достатъчно бързо. Старият формат с 16 отбора за мен е най-добрият за българския футбол. Има достатъчно време и за почивка, и за възстановяване. Особено във втората част на първенството винаги изкристализират. Тогава се вижда кое е правилно и кое не, натежават картоните и наказанията. В Испания, Англия, Франция играят през три дни, но базата е на друго ниво. Излиза, че видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крака. Къде правят плейофи? В Белгия. Защо няма в Испания, Англия, Германия? Нали се мерим с най-големите“, започна Стефанов.

„Има много съмнителни мачове. УЕФА разследва някои. Начинът, по който Ботев Пловдив излезе срещу Арда е меко казано позорен. Ако бях президент на БФС резултатът от тази среща нямаше да се зачита. Абсолютно безпринципен, няма нищо футболно в това нещо. Имаше и други мачове – на Левски с Локомотив Пловдив. Освен че са безпринципни, са срамни за българския футбол. Този формат е неподходящ. Не очаквам някакви драстични изменения, но за мен не е правилният формат. Чест му прави на Цветомир Найденов, че изигра мачовете си на пълен феърплей“, добави той.

„Много скоро ще ви кажа кой ще е следващият треньор. Не искам да говоря нищо предварително, защото ще започнат спекулации, искам да бъда коректен. Ангел Славков ще остане в щаба. Подготовката ще е пак на Банско. Виктор Генев се връща в Славия, а Емил Виячки отива в ЦСКА 1948.“, разкри президентът на Славия.

„Мачът с Арда за мен е най-голямата ни грешка. Ние си говорихме и с Ангел, аз много го уважавам, но ако при 2:1 за Славия на вратата беше застанал Георги Петков, мачът свършваше. Просто за мен колкото пъти гледах изравнителния гол, топката излиза извън границите на терена при центрирането. Може би от въздуха като е, не се вижда. Като при изборите – не е важно кой гласува, а кой брои. ВАР няколко пъти ни ощети. Не помня случай, в който да не ни е. Системата ВАР е пълна простотия. Не друго, ами този, който е сложен да отсъжда, затова му казват съдия. Ти вече не си съдия, след като някой може да ти каже в слушалката. Ти вече си марионетка. Не мога да кажа, че това е съдията на срещата. Свалям шапка на съдията от Шумен (Станислав Тодоров), има си собствено мнение и така трябва да бъде“, категоричен бе той.

„Ако на Лудогорец не му изнася, още един-два сателита, ако на ЦСКА не му изнася, ако на Левски не му изнася… Наско Сираков опитва каквото може. Държавата не може да се направи, вие искате 16 или 18 отбора. Явно се вижда и се оказва, че не това е печелившият вариант. За мен и Септември и Спартак Варна заслужават да са във Висшата лига, напълно го заслужават. Радвам се, че Крумовград спечелиха промоция. Има оживление в този район. Дано да направят нещо повече. Тези, които са добре с математиката се оправят. За това, че няма да играе на собствения си стадион не е виновен Крумовград, а държавата. Ако се бяха отделили по 50 милиона за 10 отбора, около 500-600 милиона, което не е тежко бреме за държавата, щяхме да имаме няколко стадиона. Като гледам за новия стадион на „Армията“, се вдигат оранжеви, зелени, пембени, за спорта се отделя примерно 100 милиона, 1 милиард, както има един човечец, Орбан се казва, който е направил много за спорта, хората се радват, направил е един уют, могат да се радват. Самите съоръжения като се направят, освен че ти е приятно да отидеш, могат да се самоиздържат. Ние с ограничения бюджет тъкмо възстановим един сектор и дойде Левски – мазало, дойде ЦСКА – мазало. Още никой не си е платил. Има полиция, полицаите гледат, а онези си трошат. Има си камери. По този начин оправия няма да има“, продължи Стефанов.

„Най-щастлив бях като се върна Спартак Варна, защото е име в българския футбол и е Варна. В Бургас няма отбор дори в Б Група, а е град с толкова бизнесмени, това е срамно. Крумовград и Бургас е Лом и Лондон. Всичко е до организация. Хората, които са там по места, ако има мобилизация, ако има желание, могат да направят много неща Виждате какви пари се изсипаха на „Герена“ и на други места, дано поне с „Колежа“ станат нещата“, добави Венци Стефанов.

„Светослав Вуцов е добре, не се радвайте. Ще започне подготовка с отбора. Ако има оферта, която да задоволява отбора, ще я погледнем. Няма да спираме никого, ако може да си развие живота. Светльо го чака много добро бъдеще“, обясни босът на „белите“ по адрес на вратаря Светослав Вуцов.

„Чудеса от националния отбор не очаквам. Видях момчетата, които е извикал Младен Кръстаич, не искам да му давам оценка, за мен има други, които повече заслужават, но това е мое мнение. Добре че поне Чочев е вътре.“

„Видя се как се развиват събитията в Ботев Пловдив, взимат български треньори, сменят политиката. Явно на феновете им писна да гледат 15-20 чужденци в клуба. Президентът на Ботев ми каза, че футболът е бизнес, отговорих му, че аз съм много по-отдавна в този бизнес. Казвали са ми разни агенти да взимам играчи в Славия, някои дори не вкарваха, след време си заминават. От доста години аз и моите колеги твърдо сме решили да развиваме повече ДЮШ, оттам излизат доста добри деца. Можеш да разчиташ на 1-2-3 чужденци, но да са много по-добри от нашите. Да са резерви, както в Лудогорец, ЦСКА, Ботев, Левски, даже има и в провинциалните отбори, гледах даже в трета лига, попитах тези бежанци ли са. Това не вдига нивото. Къде да отидат децата като започнат да се развиват? Това е като едно цвете, което като започне да разцъфва, ти го съсипваш. За това не е виновен Боби Михайлов, а държавата. Ако подпомага, няма да се търсят чужденци, които да чакаме да станат Лукаку-Мукаку. Георги Иванов-Гонзо работи правилно и аз съм приятно изненадан, той е израсъл тук, тръгнал е от нулата и е станал легенда в Левски. Дано да не остане само на хартия и само пожелание. Това да се организират няколко мача, да се видят талантите е хубаво, но като не му дават шанс. Гледах Левски – Арда. Свалям шапка на това момченце Асен Митков. Ако аз съм треньор, няма да го извадя от състава, но различни са вижданията на треньорите. От това се случва разминаването. Имаме таланти, добри са“, заяви той.

„Прочетох и в националния имена на момчета, които не играят в съставите си. Малко или много не са на максимума на възможностите си. Шансът е нашите деца да играят. Искам да ви кажа нещо, което го мисля и смятам, че дано да съм лош пророк – от тези наши 4 отбора, които са се класирали, може би 1 ще продължи в по-следваща фаза. Два мача, най-много три и се прибираме. И какво? Какво следва? Защото тези отбори, които сега ще влязат, единствено ЦСКА 1948 дава шанс на повече българи. Другите три клуба са пак от кол и въже. Това в никакъв случай няма да повиши авторитета на българския футбол. От тези, които са в националния отбор, ще гледаме мачовете, ще видите, че тези, които играят в Европа ще бъдат с една класа над тези, които играят в българските клубове, най-вече защото не играят редовно, нямат необходимия опит, имат желание обаче не стига само желание.“

Стефанов коментира и изключването на 41 клуба от БФС: „Не съм бил на този Изпълком, но не виждам причина да се изключат нови 41 клуба. Самият Димитър Бербатов трябва да си даде сметка, че дава празни обещания, ще бъде цветя и рози, защото това са предимно клубове от малките населени места, които като им кажат, че ще направят терен, аз смятам, че повечето от тях са заблудени. БФС не е Майка Тереза, имаше клубове, които не са си платили задълженията, членския внос, не са участвали в регионални първенства, имаше и неуредици. Сигурно е имало и такива, които са се подвели по приказките на Димитър. Той до вчера играеше футбол, сега се вози с тротинетка по улиците и изведнъж иска да стане президент. Всяко нещо с времето. Казах им и на него, и на Стилиян, че добрият вариант е да се създаде нещо, да покажат, че могат нещо, да ръководят било клуб, било спортна организация, която да постигне някакви резултати. Ако само името е достатъчно, за мен това е гибелно решение за българския футбол. С нищо няма да се подобрят. Чувам за някакви спонсори, някакви нови програми. Абе, ей, не посадиш ли в нивата, нищо няма да поникне. Първо посей, моите уважения, беше сериозен футболист, но това не означава, че може да бъде президент. И да правим тази схема проба-грешка не си струва. Поеми един клуб и да видим как управляваш. Изведнъж туп отгоре.. Така мисля аз.“

„За мен е лесно да се разбере за уговорените мачове. Ако искате се обърнете към Цецо (б.р. Цветомир Найденов), има залози за това, това и това, е сигурна работата. И хората от УЕФА са на този принцип. Не вярва да са гледали мача на Бусманци с Чукурово, гледат залозите и по този начин можеш да разбереш за съмненията. За първи път виждам Ботев с бели срещу Арда. Обиграват баш на решаващите мачове за баража. Смешно е, но и е жалко. За мен това е уговорен мач, няма смисъл да гледаш залози-малози. Децата се мъчиха, но опитът и рутината на Арда си казаха думата. Аз си знаех. Никой не ни е виновен, че изпуснахме питомното, но това е сигурно доказателство. След като имаш толкова скъпи звезди и не могат да преборят децата, значи че има материал, който не се използва. Имаше едни мачове между Славия и Левски, ЦСКА, Ботев, това бяха мачове наистина. Нямаше тъмнина“, допълни той.

„Където чукнеш, навсякъде се пука, дали в медицината, правителството, парламента, навсякъде е дай ми да ти дам. Това е, но не смеем да го кажем открито. Някой ще ни хвърли вилицата на врата и ще ни каже прави едно, прави две, прави три. Обществото до така степен е омаскарено, че чукни в която и да е агенция, вестник, радио, телевизия, като излязат, първата работа, за която говорят е разследваме този, онзи, било в полицията, било в КАТ, било в това, онова. Крайният резултат е това, което сме в момента. Дано младите успят да променят нещо, защото това общество, което е последните години, някои сбъркаха демокрацията с анархия, мислят си, че всичко, което хвърчи, се яде. Чакаме някой ако може да ни даде, ако може от това, което ни дава за спорта, ако може да кешираме малко встрани за Гошо, Тошо. Крумовград е малък град, но явно, че ръководителите в града и отбора са си поставили за цел, следях техните мачове, най-вече заради това, че мой футболист беше там, всичко е легално. Няма лягане, купуване“, завърши Венцеслав Стефанов.