Янко Георгиев: „Ние, вратарите, сме като хубавото вино – с времето ставаме по-добри“

Янко Георгиев: „Ние, вратарите, сме като хубавото вино – с времето ставаме по-добри“

На специална церемония в Пресклуб „България“ вратарят на ФК Крумовград  Янко Георгиев бе награден   за Играч номер 1 на 1-ия кръг от новия шампионат.  Опитният страж под №1 в тима-новак от елита спаси няколко гола на Лудогорец, което осигури и победата с 3:1 за крумовградчани. За отличната си игра Янко Георгиев получи 7 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 18 футболни треньори и специалисти. Вини Трибуле (Берое) има 5 гласа , Елитон (ЦСКА 1948) е с 3 гласа , Матеус Машадо (Черно море) има  2 гласа, а Галин Иванов (Славия) получи 1 глас. След връчването на стилната статуетка Георгиев благодари за признанието на специалистите, които за първи път му присъдиха приза за Играч на кръга. Вратарят благодари и на ръководството на клуба и на съотборниците си.

Георгиев заяви, че  Крумовград е можел да завърши поне равен с ЦСКА във втория кръг от шампионата в efbet Лига.

„След мача с ЦСКА София си тръгнахме разочаровани, защото бяхме сигурни, че заслужавахме да си тръгнем поне с една точка. Въпреки че нямахме много положения, играхме добре, особено в защита“, каза Георгиев и подчерта, че условията, при които тренира Крумовград в Пловдив са много добри. Относно предстоящия мач с Черноморец, Я. Георгиев се надява Крумовград да завърши с победа. 

„Ръководството на отбора се грижи да се чувстваме комфортно и целта ни не е просто да останем в елитната група, а да се класираме много по-напред. Харесва ми проекта, амбицията и съм сигурен, че ние сме отбор, с който всеки ще се съобразява. В Крумовград има доста добри футболисти, ще играем със самочувствие и желание за победа във всеки мач, а мисля, че можем да играем и в европейските клубни турнири“, каза Георгиев и допълни, че пожелава успех на всички български отбори в предстоящите мачове в евротурнирите.

Той развенча и един мит за изпълението на дузпите. „Всички казват, че не вратарите спасяват дузпите, а играчите, които ги изпълняват, ги изпускат. Но според мен това не е вярно – вратарите, особено когато избият или уловят топката, спасяват дузпите. Но това е въпрос на усет. Ние, вратарите, сме като хубавото вино – колкото повече остаряваме, толкова по-добри ставаме“, сподели Георгиев и уточни, че се разбира добре с всички играчи в отбора. Той поясни, че много се радва на факта, че Черноморец Бс се е завърнал в професионалния футбол.

„Надявам се и Нефтохимик отново да бъде в елита. Радвам се, че футболът в Бургас се възражда и бих приел всяка покана да завърша кариерата си в някой от бургаските клубове, стига да са в efbet Лига“ каза  Георгиев и завърши, че съпругата му, с която сключи граждански брак преди малко повече от месец, му е казала, че след сватбата играе много по-добре.

„Искам добър, стабилен отбор, с който всеки да се съобразява“, сподели още Янко Георгиев за тима на Крумовград и призна, че последните 2-3 години са най-добрите в кариерата му. В отбора се разбира с играчите на всички постове, стана ясно още на пресконференцията. Вратарят не съжалява за пропуснати шансове, защото вярва, че това, което трябва да се случи, ще стане и затова погледът му е насочен към бъдещето. Идеал за вратар в неговата представа е бившият страж на Реал Мадрид Икер Касияс.