Християн Петров: Мечтая да стана шампион с ЦСКА!

Християн Петров: Мечтая да стана шампион с ЦСКА!

На специална церемония в Пресклуб „България“ защитникът на ЦСКА Християн Петров беше награден със значката „Златна топка“ за Футболист №1 на месец ноември.  Той получи  12 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба  25 спортни медии и редакции, с 9 гласа е Димитър Митков /Локомотив Сф/, а 4 гласа има Педриньо /ЦСКА 1948/. Бранителят на „червените“ сподели, че е горд от факта, че е последният играч, вкарал гол за ЦСКА на стадион „Българска армия“ преди реконструкцията. Петров отбеляза втория гол за победата с 2:0 срещу Етър на „Армията“ в края на ноември.

Той сподели след награждаването, че голямата му мечта е да спечели шампионската титла с ЦСКА и коментира работата на Саша Илич и Нестор Ел Маестро, амбициите на отбора и свой евентуален трансфер в чужбина.

„Не съм си взел нищо от стадиона. От емоциите не ми остана време да си взема нещо за спомен. Щеше да е по-добре да не загубим този мач. 1 точка си е 1 точка, но видяхме развоя на събитията. В последната минута допуснахме гол и съжаляваме за това. С оглед на ситуацията за гола, можехме да отнемем два пъти или три пъти  топката, преди да ни вкарат гол. Не успяхме по една или друга причина. Аз лично много тежко го преживях. Беше много емоционално заради всички фенове на стадиона”, заяви Петров на въпрос за последния мач на ЦСКА на стадион „Българска армия“, загубен с 0:1 от Лудогорец.

Той каза, че в личен план годината за него е  доста успешна.

„ Направих дебют за мъжкия национален отбор, отбелязах първия и втория си гол за ЦСКА. Не бих казал, че  за ЦСКА е неуспешна годината. На 3 точки сме от първото място и продължихме напред за Купата на България. Целите на ЦСКА са едни и същи всяка година – титла и Купа. Борим се за титлата, 3 точки са нищо. ЦСКА играе винаги за титли и купи“ каза Петров и подчерта, че в този момент отборът има доста добър колектив, всички са заедно, няма значение българи или чужденци.

„Помагаме си, всичко е наред в тренировъчния процес. Имаме настроение. Не е нещо различно от предишни години“.

На въпрос каква е разликата в играта на отбора под ръководството на Саша Илич и Нестор Ел Маестро“, Петров отговори:

„ Не мога да кажа каква е разликата, за мен и двамата треньори са добри. При Нестор Ел Маестро играя всеки мач. Не мога да кажа нищо лошо за нито един от двамата треньори. Говорил съм с момчетата, чувстват се добре с Нестор Ел Маестро.  Треньорът трябва да е и добър психолог,според мен  и двамата показаха, че са“, поясни защитникът на „червените“ и подчерта, че нищо не  липсва на отбора, за да спре Лудогорец.

„Имаме всички качества за да станем шампиони, нищо не ни липсва. Черно море е много добър отбор, окомплектован състав са и са сериозен кандидат за първото място. В последните години всеки е свикнал да говори за Лудогорец, ЦСКА и Левски, но Черно море е с  много добър треньор и е на първо място. Илиан Илиев показва, че е качествен треньор, коренна промяна имаше и в последните два мача на националния отбор“, каза Петров и заяви, че за ЦСКА най-важното е да побеждава.

„В последните месеци се убедих, че за ЦСКА най-важно е да побеждава, няма значение как. Може да не е с красива игра на всяка цена и да не мачкаме, но най-важна е победата. Точките са едни и същи за 5:0 и 1:0. Имахме серия от 17 мача без загуба, това е впечатляващо“, сподели бранителят на „червените“ и каза, че е имало моменти, в които не се е чувствал комфортно.

„Бях в доста голям застой. Преди ноември имах около 60 мача без да вкарам гол, говорихме си, че е крайно време да отбележа. През месец ноември топката сякаш искаше да дойде при мен, беше моят месец. Имам усет към далечните удари, имам такъв гол преди време. Стойко Сакалиев ми дава съвети, мога да кажа, че съветите му са доста добри и явно действат“, каза Петров и подчерта:

„За мен е чест и гордост, че вкарах последния гол за ЦСКА на „Българска армия“, винаги съм мечтал да играя на този стадион за този отбор.Имам добра връзка с абсолютно всички в отбора, най-добре се разбирам с Енес Махмутович, аз говоря сръбски, той разбира български, с него имам най-добра връзка, но  и с всички в отбора се разбирам добре. Юрген Матей  на първо място е много добър човек, също много добър футболист, винаги съм си коментирал мачове и ситуации с него, защото връзката ни е много добра, ще помогне много на отбора“, разкри Християн Петров.

Той поясни, че според него младите български футболисти не отстъпват по нищо на своите връстници от другите държави.

„Тактически не мога да кажа, че играчите  от другите държави ни превъзхождат с нещо, играл съм във всички възрастови групи  на националния отбор, не мога да кажа, че чуждите футболисти имат по-добри качества от нас. Преди месец играхме срещу отбора на Германия, техните млади играчи  са на нашите години и не мисля, че ни превъзхождат с нещо, освен с факта, че играят редовно в своите клубове, а един млад футболист се развива, когато играе мачове. Абсолютно всеки един български футболист  има качествата да бъде налаган във всеки отбор в нашето първенство. Правило за налагане на млади играчи би помогнало за развитието на българския футбол и националния отбор. Когато не играеш, няма как да се развиваш, дори да тренираш с Реал Мадрид. Доста добър вариант е да играеш за дубъла, след като по една или друга причина не играеш за първия отбор. Хубаво е, че имаме дубъл, но е по-добре да играеш някъде, отколкото само да тренираш с ЦСКА. Изкарах 2 години в Литекс, Б група е различна от А, но е много подходяща за млади футболисти, за да усетиш разликата от юношеския и мъжкия футбол“, сподели мнението си той и допълни:

„Първата ми мечта е да стана шампион с ЦСКА, след това ще видим. Всеки един футболист мисли за трансфер в чужбина. С Вальо Антов имаме много добри приятелски отношения. За всеки един футболист е добре да излезе в чужбина и да си покаже качествата. Мога само да се радвам, щом ЦСКА продава защитници. Предлагам първо да си свършим работата, после да мислим за чужбина. Не мога да кажа в кое първенство предпочитам, искам просто да изляза в чужбина“, допълни Петров и подчерта, че е фен  на Реал Мадрид  и изпитва силна емоция само като гледа мачовете на „белия балет“.

 „Най-хубавото нещо е да има атмосфера, играл съм и без публика, това усещане, което имаш, няма как да е същото без публика, нашата публика показва световно ниво. Не мога да визирам един най-щастлив момент в ЦСКА, може би, да кажем, когато вкарах първия си гол“, завърши Християн Петров.