Цанко Цанков-първият българин, преплувал Гибралтар, е най-бързият на протока Кук за сезона

Цанко Цанков-първият българин, преплувал Гибралтар, е най-бързият на протока Кук за сезона

Днес в пресклуб „България“  Цанко Цанков показа оригинала на документа, удостоверяващ, че на 9-и септември 2022 г е преплувал Гибралтар в неопренов костюм, каквото е изискването на организаторите.  Така „Акулата от Бургас“ е първият българин, прекосил протока между Европа и Африка, част от веригата на най-трудните маратони Oceans Seven. През август 2023 г световният шампион в ледени води Цанко Цанков стана и първият  българин, успешно преплувал почти  37 километра от остров Санта Каталина до Лос Анжелис, единствения нощен маратон в света. На 7-ми април т.г. плувецът записа най-бързото време за сезона в света на 26-километровия проток Кук в Нова Зеландия – 6ч и 23 мин.

„Щастлив съм, че преплувах Кук с най-бързо време за сезона. Аз бях последният плувец по ред и след мен сезонът свърши“, каза бургазлията. Той сподели, че температурата на водата е била 13 градуса и още на тренировките е имал хипотермия. Това го измъчва най-много. „Това е най-трудното плуване, което съм имал досега“, направи сравнение Цанко. Освен това, от самото начало той се среща с много силни течения и затова развива максимална скорост още след старта. А два часа преди финала големи вълни и силни течения освен хипотермия, му причиняват и много силна умора и той се отдалечава от придружаващата го лодка. Отклонява се от траекторията. Всички трудности обаче Цанко ги превъзмогва заради силната си воля и устойчива психика. „Нито за миг не съм си помислил, че мога да спра, да се откажа. През цялото време запазих концентрация“, заяви с усмивка талантливият българин. 

„Най-голямата трудност за мен е ниската температура на водата. Не бива да се плува бавно, за да не се получи преохлаждане и да избегна невъзможността да не продължа“, поясни Цанко.  „Над 5 км средна скорост достигна Цанко и това е много добро постижение“, коментира неговият мениджър Николай Илиев.

Най-мъчителни се оказват последните 350 м. „Плувах ги над 1 час“, спомня си Цанко. „Това е все едно да виждаш брега и да не можеш да го достигнеш“, добавя Н. Илиев. Последните 60-70 м са коварни с подводните скали. Цанко е подготвен за всички предизвикателства. Два дни преди да се впусне в дълбоките води на Тихоокеанския проток Кук се счупва придружаващата го лодка, която е оборудвана с необходимите измервателни уреди. Организаторите предупреждават, че има опасност по тази причина да се отложи плуването за декември. Тази непредвидена ситуация предизвиква силно напрежение у Цанко, но в крайна сметка проблемът е решен и лодката е сменена с нова.

Следващата седмица за първи път в пресклуб България ще бъде показан филмът, запечатал паметните кадри от рекордното постижение на Цанко Цанков.

През октомври Цанко ще се впусне в най-дългия маратон от Oceans Seven – протока Молокай на Хаваите. Световният шампион и рекордьор е спокоен, че водата там е топла, около 23 градуса, което е най-важното за него.  

„Извън тази част от програмата ще организираме нещо в плуването, което досега не е правено и ще има значение за България“, съобщи Н. Илиев