Първа „Златна България“ за Любомир Епитропов, Николай Вакареев за 4-ти път е „Треньор на месеца“

Първа „Златна България“ за Любомир Епитропов, Николай Вакареев за 4-ти път е „Треньор на месеца“

   Днес в Пресклуб „България“ европейският шампион на 200 м бруст на първенството в Белград Любомир Епитропов, който спечели и последната олимпийска квота в плуването за страната ни, бе награден за Спортист №1 на м. юни. На церемонията присъства и главният селекционер на националните ни отбори по плуване Кристиян Минковски. В традиционното допитване сред спортните редакции той получи 20 от общо 23 гласа. Плувецът бе награден за първи път със значката „Златна България“ и традиционния подаръчен ваучер от Пампорово АД за луксозен уикенд в зимния ни курорт. Втори  с 2 гласа е автомобилният пилот Никола Цолов – шампион в спринта на „Гран При“ на Австрия във Формула 3, а 1 глас е за лекоатлетката Пламена Миткова – първо място на скок дължина на Държавното първенство с личен рекорд 6,97 – покрит олимпийски норматив за Париж 2024 и четвърти резултат в света за сезона.    

Наставникът на Епитропов Николай Вакареев получи за четвърти път „Златен трикольор“ за Треньор №1 на юни с 18 гласа от общо 23 редакции. След него с по 2 гласа са Ивайло Воденов- старши треньорът на националния ни женски отбор по сабя, които са европейски шампионки, както и Кристина Ташева-старши треньорът на националния ни женски отбор по естетическа гимнастика–носители на Световната купа, а един глас е за треньора на Пламена Миткова Ивайло Русенов. Преди това Вакареев бе избиран за треньор на септември 2023 като треньор на Петър Мицин, а през юли 2017 г и 2018 г – като треньор на Антъни Иванов. Стана и треньор на 2023 г в анкетата на в. „Труд“.

   След церемонията Любомир Епитропов сподели, че в Париж ще му бъде втората поред Олимпиада след Токио. Тогава достигна полуфинал на 200 м бруст в японската столица и сега се чувства по-обигран, което е предпоставка да се впише по-добре в обстановката. Дал е всичко, каквото зависи от него в тренировъчния процес е и се надява на добро класиране, стана ясно от думите му. Той няма да плува 100 м бруст, каквото намерение имаше преди, тъй като с личния му треньор Вакареев са преценили че тази дисциплина му е чужда и ще пази силите си за по-дългата дистанция.

  „На предишната Олимпиада в Токио Любчо плува на полуфинал, сега има още по-добър резултат и това ни дава надежди за по-добро класиране – минимум полуфинал, а защо не и финал.  Целта пред всеки състезател е да подобри личното постижение на голям форум”, каза Вакареев.

   Плувците заминават утре за френската столица. Епитропов ще е знаменосец на българската делегация по време на церемонията за откриването на Олимпийските игри. „За мен и моето семейство е чест да нося българския флаг на церемонията по откриването. Това ще направи Олимпиадата още по-специална, но няма да измести фокуса ми от състезанието“, добави той.

   Вакареев вярва, че и другият му възпитаник Петър Мицин има реален шанс да постигне добро класиране. Мицин –  световен рекордьор и световен шампион на 400 м и вицешампион на 800 м свободен стил за юноши, европейски шампион по плуване за юноши на 200, 400 и 800 м свободен стил и европейски шампион на 400 м свободен стил за младежи до 23 години. – се надява да се доближи до постиженията си от миналогодишното европейско първенство за юноши в Белград. Мицин ще стартира на Олимпиадата освен на 400 м свободен стил, също и на 200 м бътерфлай.

„Чувствам голямо вълнение от предстоящия ми дебют на Олимпиада. Подготовката премина по план и се надявам да постигнем успехи.  Изпълнявам заданията за времената в тренировките, чувствам се във форма”, каза Мицин.

Габриела Георгиева ще стартира на 100 и 200 метра гръб при жените. Тя тръгва за Париж без големи очаквания.

“Отивам без големи очаквания, искам да се насладят на всеки момент от участието си на Олимпийски игри. Ще се постарая да се представя по най-добрия начин”, каза Георгиева.

Четвъртият български плувец в Париж Йосиф Миладинов ще пристигне във френската столица директно от Швейцария и ще се присъедини към съотборниците си на 28 юли.

“Силни лични постижения е основната цел за плувците в Париж. Всички са подготвени за това, надявам се нашите състезатели да бъдат сред изненадите на Олимпиадата. Имам уверение, че всичко с подготовката на Йосиф върви по план. Той тренира в Швейцария и ще се присъедини към нас на 28-и юли, може да очакваме силни постижения и от него”, каза Минковски.