Излизане от групите е целта на сестри Стоеви на Олимпиадата, Калояна Налбантова се надява на поне една победа

Излизане от групите е целта на сестри Стоеви на Олимпиадата, Калояна Налбантова се надява на поне една победа

МОМИЧЕТАТА СА ОБЛЕЧЕНИ В ЦВЕТОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ НИ ФЛАГ

Трикратните европейски шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, които в Париж за трети път ще участват на Олимпийски игри, дебютантката Калояна Налбантова и нейният треньор Илиян Макарски, старши треньорът на националния отбор Петя Неделчева и председателят на федерацията д-р Володя Златев днес гостуваха в поредицата на пресклуб „България“ „Олимпийските надежди на България“.

„От 1992 г до днес ние класираме състезатели на 9 поредни Олимпийски игри“, подчерта с гордост д-р Златев. След една година на много труд, на тренировки и състезания, опитните Габриела и Стефани и прохождащата в спорта на най-високо ниво Калояна ще защитават честта на Родината след броени дни в Париж. До най-престижния форум достигат 16 двойки и 32-ма индивидуално.  

„Нашите рокли са в цветовете на българския флаг и дано това ни носи късмет“, пожелават си нашите бадминтонистки.

„Естествено се вълнувам! Надявам се на добра игра и добър резултат. Искам да имам поне една победа в групите“, сподели Калояна. „Когато разбрах, че съм се класирала, отначало не го осъзнах“, добави тя. Младата състезателка се завърна на игрището след много тежка контузия благодарение на голям екип от специалисти, които помогнаха тя да се възстанови и да поеме натоварването, каза личният й треньор Илиян Макарски. Той оцени подготовката на своята възпитаничка като много добра, а и самата тя е в много добра кондиция.  

„На последните две Олимпиади видяхме,че азиатките не са толкова плашещи, видяхме, че и срещу тях можем да играем и да побеждаваме“, направиха равносметка Габи и Стефи. „Годините ни научиха на търпение и борбеност. Можем да се борим срещу най-добрите“, допълниха талантливите сестри.

„Много тежки квалификации преминахме и повечето ни опоненти са от Азия. Програмата и комуникацията, която изгради старши треньорът Петя Неделчева, бяха отлични“, подчерта Стефани.

„Щастлива съм, че отново се класирахме, тъй като в Токио бяхме на 2 точки за излизане от групите“, върна лентата Габриела.

Председателят на БФ Бадминтон д-р Златев благодари специално на Министерството на младежта и спорта за пълното осигуряване на олимпийската подготовка – лагери и турнири. Той изтъкна важността на факта, че от 2 години международният календар на ракетните спортове са в отделна група, тъй като един бадминтонист трябва да участва поне на 18-20 състезания годишно. „Трябва постоянно да сме на състезания и се нуждаем от международен спортен календар, с който Петя Неделчева се занимава“, поясни д-р Златев.  

„Бадминтон е един от 6-те социално значими спорта на ЕС“, добави председателят на родната федерация. „Желаещите да тренират са много, дори треньорите не ни стигат. Въпросът е да открием таланта у децата и да го развиваме“, сподели още д-р Златев. „Изпращаме сега в Лисабон 20 души на Европейските Олимпийски игри за трансплантирани и очакваме медали“, похвали се той.