Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи награди на трима юбиляри

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи награди на трима юбиляри

ШЕФЪТ НА РОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИВАН КОЛЕВ ГО ЗАРАДВА СЪС СРЕБЪРНА МОНЕТА ЗА 100-ГОДИШНИНАТА НА ЦАРИЦАТА

Днес в пресклуб „България“ президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи специално изработени плакети на Галя Пухалева, Антон Бонов и Илиян Пищиков. Тримата заслужиха признанието на Европейската централа за своята отдаденост към Царицата на спортовете и по случай тяхна кръгла годишнина.

„Скромност и компетентност“, така накратко европейският шеф характеризира дамата с отговорност повече от 10 години за международната дейност на БФЛА и на Балканската федерация, когато Д. Карамаринов ръководеше и двете организации.

„От всичките 50 години, 30 са под моя поглед и винаги е сърцат във всичко, което прави “, така президентът на Европейската атлетика похвали А. Бонов. Тони, както го наричат всички, се отзовава във всяка ситуация. Той движи и младежката атлетика, координатор е и на Европейски първенства и др. Израснал под грижите на родителите си-атлети, първите няколко години е живял на стадион „Георги Аспарухов“, разказа самият той.  „Аз може би съм българина, посетил най-много състезания по лека атлетика. Видял съм 1/3 от световните рекорди на живо“, добави с гордост Тони.    

Големият треньор Илиян Пищиков е постигал успех с различни състезатели, като емблематичната Светла Димитрова със световни и европейски  титли е ярък пример за това, но не единствен, подчерта Д. Карамаринов.

„За мен е голяма чест и признание да получа тази награда. Благодаря на Европейската атлетика и лично на г-н Карамаринов“, обърна се Пищиков и направи изчисление: от всичките свои 70 г, като извади първите 9 и още 4 като отговарящ за високопланинската база Белмекен, всички останали са преминали в атлетиката.

Президентът на БФЛА Иван Колев изненада Добри Карамаринов със специален подарък – възпоменателна монета от сребро, емисия на БНБ, по случай 100-годишнината на Царицата на спортовете в България.  На предстоящото тази година редовно Отчетно събрание на родната федерация Ив. Колев ще предложи Д. Карамаринов да бъде избран за почетен президент на федерацията, стана ясно на пресконференцията днес. Форумът първо ще трябва с гласуване да одобри да има такъв пост, както и функциите и правомощията на този, който го заеме. Шефът на Европейската атлетика обърна внимание, че е важен критерият за издигане на дадена кандидатура. Според практиката на Стария континент се изисква кандидатът за почетен президент /председател/ да е бил най-малко три мандата действащ ръководител на федерация.  Почетният председател има право да изразява мнение по всички въпроси, но няма право да гласува, изтъкна още Д. Карамаринов. Той ще предложи на Общото събрание, ако бъде избран, да встъпи във функциите си на почетен председател на БФЛА догодина, когато изтича мандатът на сегашното ръководство, чийто член е. А Иван Колев съобщи, че през 2025 г ще се кандидатира да бъде преизбран за шеф на родната атлетика през следващите 5 години.

„Това е най-успешното Европейско първенство досега!“ Така Д. Карамаринов изрази възторга си от представянето на нашите атлети на шампионата до 18 г. в Банска Бистрица този месец, където трикольорите спечелиха общо 4 медала, от които един златен и един бронзов са завоевание на Радина Величкова. „Имаме вече атлетка от европейска величина“, не спести своята похвала за талантливата пловдивчанка Карамаринов и обобщи:  „Това поколение ще изкара звезди! Не сме имали такова поколение досега!“

За предстоящия Олимпийски турнир в Париж и очакванията от нашите състезатели, Иван Колев сподели, че атлетите ни са много добре подготвени. Конкуренцията е огромна, но ако имат своя ден, ще покажат своите способности и Дай, Боже да вземат и медал.