Валентина Георгиева: „Бях единствената европейка на финала и това ме нахъса още повече!“

Валентина Георгиева: „Бях единствената европейка на финала и това ме нахъса още повече!“

Това заяви талантливата гимнастичка днес в пресклуб „България“, след като получи наградите си за спортист на юли в традиционната анкета сред спортните редакции. Самочувствието, че представя целия континент, не само страната си, я кара да покаже всичко, което може, на олимпийския финал в Париж, стана ясно от думите на Валя. „Това показва, че тя трябваше да стане европейски шампион“, заяви президентът на федерацията, олимпийският вицешампион от Атланта 1996 г. Красимир Дунев за класирането на първенството в Римини, Италия през май, на което нашето момиче остана със сребърния медал на прескок.

На 28-ми юли, на рождения си ден,  Валя се класира за финала на Олимпийските игри в Париж, което й донесе убедително признание в подреждането на медиите – 20 гласа от общо 24. Втори с 4 гласа е автомобилният състезател Никола Цолов с победа на Гран При в Унгария във Формула 3. Останалите номинирани за миналия месец са: Рами Киуан, Станимира Петрова, Десислава Ангелова и Стилияна Николова.  

„Това беше най-дългият ден. Малко преди полунощ разбрах, че съм на финала“, върна лентата Валя от преживяното във френската столица. „Влязох с 9-и резултат. Исках да надскоча себе си“, продължи тя. От началото на тази година Валентина Георгиева печели едно подир друго отличия, след като 18 месеца преди това беше с тежка контузия извън залата по гимнастика – 2 златни, 2 сребърни, 1 бронзов медал от Световни купи.  

Преди Олимпиадата тя заяви, че иска да си изиграе чисто съчетанията и да стигне до финала. Постигна своята цел при дебюта си на най-голямото спортно събитие в света. „Тези Олимпийски игри никога няма да ги забравя. Всичко беше невероятно! Бях изключително спокойна!“, сподели Валентина Георгиева, която с класирането си за финала на прескок в Париж повтори успеха на своя личен треньор Филип Янев през 2004 г на Олимпийските игри в Атина.

„Успях да се изолирам, да се концентрирам“, така Валя обяснява на какво главно се дължи прекрасният й резултат след двата прескока на финала – 5-о място. „С Филип Янев обмисляме да вдигнем началната оценка при прескока. Трябва да оправя приземяването си“, каза още трудолюбивата гимнастичка.

„Трудността не й стигна за медал. Изпълнението й е едно от най-добрите в света“, даде своята оценка Кр. Дунев. „Подготвяхме по-трудни прескоци, но времето не ни стигна“, разкри Валентина Георгиева.