Еврошампионките до 18 г с първа награда за отбор на месеца, Антонина Зетова със „Златен трикольор“

Еврошампионките до 18 г с първа награда за отбор на месеца, Антонина Зетова със „Златен трикольор“

Днес националният ни отбор по волейбол за девойки до 18 г получи специално изработения плакет от Sun System за отбор на юли, а треньорката им Антонина Зетова обогати своята витрина с традиционния „Златен трикольор“ от пресклуб „България“ за най-добър треньор.

В редовната анкета сред спортните редакции отборът на волейболистките, които завоюваха историческата първа титла на страната ни при девойките на европейското първенство в Гърция и Румъния, заслужиха признанието за номер едно на 15 от общо 24 медии. Нашите момичета победиха на финала Белгия, а преди това елиминираха Италия на ½-финала. На церемонията днес присъстваха част от състезателките на шампионския тим – Божидара Иванова, Вяра Парапунова, Габриела Жекова, Калина Венева, Симона Иванова и Стефани Дянкова. На второ място в подреждането с 9 гласа са класните бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви,  които стигнаха до ¼-финалите на Олимпийските игри в Париж. Другите номинирани отбори миналия месец са футболният Лудогорец, класирал се за III кръг на Шампионската лига и Националният ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели Световната Чалъндж купа в Румъния.  

Легендата на волейбола Антонина Зетова оглави класацията сред треньорите с 13 гласа, следвана от треньора на  Валентина Георгиева Филип Янев с 9 гласа. В треньорската й кариера златото на момичетата е втори медал за нея след бронза при жените до 23 г. на Световното първенство през 2017 г. За старши треньорите на националните отбори по бадминтон и бокс Петя Неделчева и Жоел Арате има по 1 глас.

„Щастлива съм заради радостта, която донесохме на България“, каза Зетова. „Титлата остава в миналото“, напомни тя и посочи предстоящите първенства у нас – на клубно ниво, за жени и за девойки старша възраст. „Искам да бъдат мотивирани“, заръча треньорката. Нивото на играта в следващата възрастова група до 20 г се повишава, а догодина е Световното първенство, на което ще участват отбори от Азия и Америка, които за нас са непознати, обърна внимание А. Зетова. „Очаквам същия глад за успехи“, добави тя. Предимство е, че повечето момичета трупат опит в женската Демакс лига, отчете треньорката. „Женският волейбол е по-динамичен, с по-малко грешки, по-качествени мачове. Играхме най-женският волейбол на Европейското първенство“, подчерта Зетова, оценявайки това като ключа към европейския триумф.

Тя е убедена, че ядрото на отбора ще се запази и за Световното първенство догодина. Промени в състава все пак са възможни, защото националният отбор е динамична структура, зависи колко момичетата ще израснат, с колко ще надградят, обясни Зетова.  Състезателките споделиха, че ще продължат с още по-голямо желание да играят, защото европейският златен медал ги мотивира още повече.  Мечтата им стига до Олимпийските игри.