Карлос Насар:„Няма да вдигам за друга държава! Ще подкрепя Стефан Ботев за шеф на федерацията, но без Иван Иванов"

Карлос Насар:„Няма да вдигам за друга държава! Ще подкрепя Стефан Ботев за шеф на федерацията, но без Иван Иванов"

Днес Карлос Насар и личният му треньор Павел Христов получиха награди 2 в 1 в пресклуб „България“. Олимпийският шампион и световен рекордьор в двубоя по вдигане на тежести в кат. 89 кг от Париж прибави към златната си колекция и  специалната значка за спортист на август, както и още една за номер 1 на февруари, когато стана европейски шампион на първенството в София. Както винаги досега, Пампорово АД подари и два ваучера за луксозни уикенди в курорта. Безапелационният победител на най-големите спортни форуми Карлос Насар заслужи признанието на медиите за спортист на месеца и през 2023 г два пъти – през април след европейската титла на първенството в Армения и през декември след спечелената Световна купа в Доха, украсена със световен рекорд в изтласкването.

Личният треньор на Карлос Павел Христов бе избран за треньор на август с гласовете на 12 от общо 25 спортни редакции и медии и бе награден с малкия „Златен трикольор“. На талантливия наставник бе връчен и стилна статуетка за особените му заслуги за израстването на неговия възпитаник с щангите. Останалите треньори в анкетата за миналия месец се подреждат така: по 3 гласа имат Сослан Фарниев – личен треньор на олимпийския шампион по класическа борба Семен Новиков, Марияна Памукова – личен треньор на олимпийската ни вицешампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн, Весела Димитрова – старши треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика, по 2 гласа събират Мирослав Колев – личен треньор на олимпийския шампион по свободна бора в кат. 86 кг Магомед Рамазанов и Мирослав Живков – старши треньор на националния отбор по волейбол за младежи до 20 г.

След церемонията  Карлос каза, че иска поне още веднъж да спечели олимпийско злато, а защо не и два пъти. Близката му цел е Световното първенство през декември в Бахрейн и съответно титла и нов рекорд. На 4-ти октомври започва подготовка на Белмекен, а от 11-и ноември ще продължи в Спортпалас – Варна. Карлос Насар призна, че е осъзнал тежестта на царската корона, стъпва здраво на земята, защото и преди да дойде славата е падал. Олимпийският шампион и световен рекордьор се притеснява, че ако неуредиците и тежката задлъжнялост на федерацията продължат, може да се стигне до отнемане на лиценза и това да го лиши от участие на Световното първенство. Каквото и да се случи обаче, олимпийският ни герой на щангите е категоричен, че няма причина, която да го принуди да се състезава за друга държава: „Смятам, че няма какво да ме накара да се състезавам за друга държава! България ми доказа, че я заслужавам, надявам се и аз да съм доказал, че тя ме заслужава!“

Във връзка с призива на президента на федерацията Антон Кодажабашев заедно с Карлос Насар да се явят на детектор на лъжата, след като шампионът сподели, че са му поискани 30 на сто от спонсорските договори в полза на федерацията, днес Насар изрази мнение,  че ръководителят на щангите няма да издържи проверката на полиграфа. „Ние не се притесняваме от полиграфа“, добави треньорът Павел Христов.

„ Имаме доста по-големи проблеми“, напомни Карлос и посочи липсата на договор за бюджетни средства от  ММС и БФ Вдигане на тежести. Федерацията е с дългове в размер на 700 хил. лв. Треньори и състезатели са без заплати от края на миналата година и това е много сериозно, подчерта Карлос. „Федерацията ми даде нула лева за подготовка. Благодаря на Николай Вълканов и Илиян Рашев, че ми осигуриха всичко необходимо“, обърна се към своите спонсори.

Шампионът Карлос Насар и неговият личен треньор Павел Христов са категорични, че начело на федерацията по вдигане на тежести трябва да застане друг председател. Той трябва да има визия за решаването на проблемите и да внесе спокойствие. „Коджабашев е бездействен“,  смята Насар. Олимпийският шампион от Париж в кат. 89 кг и неговият наставник днес декларираха, че са готови да подкрепят подписката, която инициира Стефан Ботев за свикване на извънредно общо събрание. „Ако Ботев работи с Иван Иванов /старши треньора на националния отбор / няма да го подкрепя. Иван Иванов е в центъра на всички проблеми“, отсече Карлос Насар.

Шампионът ще премине в нова категория и тя е 94 кг, стана ясно също днес от треньора П. Христов на пресконференцията в пресклуб „България“. „Ще работим с Павел за новите категории и с професионалист като него ще го постигнем“, непоколебим е Карлос. Няма нещо, което да го спре в устрема му към титли и рекорди, освен ако стане обект на измама от завист : „Единственото нещо, което може да ме събори, е ако някой ми подхвърли допинг“.