Гимнастичките с 28-ма награда за Отбор на месеца, новите съчетания ще са готови до Нова година

Гимнастичките с 28-ма награда за Отбор на месеца, новите съчетания ще са готови до Нова година

Националният ансамбъл по художествена гимнастика получи днес специално изработения стилен плакет от Sun System за отбор на август. Това е 28-ми приз за най-красивия спорт от 2001 г. насам. Четвъртото място в многобоя на Олимпийските игри в Париж донесе заслужено признание от медиите на Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, които спечелиха в анкетата на пресклуб „България“ с 16 от общо 25 гласа. На второ място със 7 гласа е балканският шампион по волейбол за младежи до 20 г, трети са футболистите на Лудогорец, които се класираха за Лига Европа. 

На церемонията днес присъства и помощник треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ясена Стойнева. Красивите грации бяха отличени и преди три месеца, когато през май дублираха шампионската си титла в многобоя на Европейското първенство в Будапеща. 

След награждаването момичетата споделиха, че са си починали много добре, един месец, което отдавна не им се е случвало. Всички бяха единодушни, че участието им на Олимпийските игри е една сбъдната мечта и една поука. 

“Урокът след Париж е, че не всичко е на всяка цена. Ние се насладихме на емоциите. Всички очакваха медал от нас, но това, че не спечелихме, не означава, че трябва да сме разочаровани”, сподели  Магдалина Миневска.

“Олимпиадата беше един урок за нас. Тръгнахме си с много емоции, чувства и това ще остане незабравимо предизвикателство за нас”, коментира Камелия Петрова.

Помощник-треньорът на тима Ясена Стойнева каза, че сега гимнастичките мислят и работят по различен начин.

“Всяка си е направила много хубава равносметка. Не им достигна малко време, за да се справят. Имаха прекалено много желание за този медал и да защитят олимпийската титла. Сега са много мотивирани, влизат в залата с желание и мислят по съвсем различен начин”, каза Стойнева. Тя подчерта, че сега разполагат с 10 момичета, след Нова година ще останат 8, защото условията в залата не позволяват да има два паралелни състава.

В  програмата на ансамбъла от следващата седмица е предвиден 20-дневен лагер на Белмекен и след това тренировките ще продължат  в зала „Раковски“. Специалистите и състезателките ще работят за  двете нови съчетания, които до Нова година ще са готови. През 2025 г. според Правилника ансамблите ще играят с пет ленти, както и с три топки и два обръча. През 2026 г. до Олимпийските игри в Лос Анжелис през 2028 г ансамблите ще са с друга комбинация на уреди – едното съчетание ще е с пет топки, второто – с три обръча и два чифта бухалки.

„Идеи вече имаме, но не сме се спрели на музиката“, сподели още Я. Стойнева. Тя е на мнение, че новият съдийски правилник, който ще влезе в сила догодина е по-облекчен, с по-малко колаборации, което дава възможност за повече артистичност.

В  края на март 2025-а ансамбълът на България ще започне     участие в турнирите за Световната купа, които са четири. Европейското първенство е през юни в Талин (Естония), а през септември предстои Световният шампионат в Рио де Жанейро (Бразилия).