Световният рекорд на Цанко Цанков е факт, ударите срещу него злепоставят страната ни

Световният рекорд на Цанко Цанков е факт, ударите срещу него злепоставят страната ни

Най-много ме боли, че зад всичко стоят българи, каза бургазлията

Опитите да бъде анулиран световният рекорд на Цанко Цанков, който преплува 120 км по р. Дунав за 18 ч и 1 мин. на 19 септември и то след като само 12 дни по- рано, на 6-и септември, преодоля 108 км, злепоставят не само състезателя, но и България. Тази позиция изрази днес в пресклуб „България“ мениджърът на състезателя Николай Илиев. Той съобщи, че именно заради уронване престижа на страната ни двамата ще поискат среща с министъра на спорта Георги Глушков, премиера Димитър Главчев и президента Румен Радев, за да им предоставят всички доказателства за постижението, вкл. материалите на Главна дирекция „Речно корабоплаване“.  „Лошото е, че дори да не е Цанко, а да се появи друг български плувец като него, ще последва същото отношение“, изтъкна Н. Илиев.

Днес по време на пресконференцията се включи директорът на Главна дирекция „Речно корабоплаване“ Боян Рашков, който заяви, че никой досега не е поискал от него писмо за  плуването на Цанко Цанков на 6-и септември от Видин до Козлодуй, въпреки че той е готов да предостави цялата налична информация. В същото време от WOWSA /Световна асоциация за плуване в открити води/ твърдят, че са взели под внимание всички факти, подчерта Н. Илиев. Не е потърсен и главният съдия Стефан Георгиев, който има зад гърба си 28 години стаж като международен съдия. Той също  се включи по телефона днес пред репортерите и обясни, че Цанко Цанков е преплувал дистанцията от 108 км по всички правила. „Не разбирам защо една международна организация се подиграва на един български спортист с уникално постижение и на България“, каза опитният рефер, който е и първият българин-финалист на Европейско първенство по плуване.  

Цанко разказа, че още на 7-ми септември му се обажда служителка от Световната асоциация и му съобщава, че е получен имейл от България, че плуването на Цанко не е световен рекорд. Тя изисква от първия българин, преплувал Гибралтар, да изпрати доказателства за постижението си на р. Дунав в рамките на 5 минути.  Цанко се свързва с капитана на лодката Мартин Петров и го моли максимално бързо да му изпрати GPS данните.  Капитанът прави това, като изтегля всичко от телефона си, но от Международната федерация казват, че информацията не обхваща цялото трасе, а отделни части. „Поне една седмица е необходима, за да се предостави цялата информация, а за ратификация на рекорд се чака поне 4 седмици“, коментира Цанко. Само че в неговия случай отказът е светкавичен.

След всичко това плувецът и неговият мениджър вземат решение за повторно преплуване на р. Дунав, от с. Ясен, община Видин, до кораба „Радецки“ в Козлодуй. Дистанцията е 120 км, а определената дата е 19-и септември. „ След нашето решение от Световната асоциация за плуване в открити води се опитваха да ме разубедят, защото интервалът между двата старта е много кратък, няма време за възстановяване, но решението ни беше окончателно“, сподели Цанко Цанков. Тогава от Световната асоциация решават да не му признават и бъдещи рекорди, което е прецедент, добави плувецът.  Започват също клевети и атаки в някои медии.

На 4-ти октомври Асоциацията за световни рекорди ратифицира световния рекорд на Цанко Цанков, поставен на 19-и септември, като му изпратиха удостоверение за автентичност и поздравления за успеха.  Два дни по-късно от същата Асоциация анулираха рекорда на българина с мотива „преразглеждане на нови доказателства и консултация с международните органи“.   

Цанко сподели, че най-много го боли, че грозните удари срещу него идват от българи. „Не американци или други, а българи. Няколко човека от България са изпратили мейл до Асоциацията за плуване в открити води, като за момента не можем да кажем техните имена. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема”, каза плувецът.